Squerist Blog Nieuws Creatief Testen

Creatief testen hoe doe je dat?

Er is een beroemde puzzel: een persoon tekent een verticale lijn op een stuk papier en vraagt je om hem korter te maken met de voorwaarde dat je die lijn niet mag veranderen.
Even denken? Is dit mogelijk? Waarom niet? Natuurlijk! Je kan hem korter maken door het tekenen van een langere lijn langs de kant van de eerste lijn. Nu is de originele lijn korter dan de tweede lijn. Bovenstaande puzzel is een uitstekend voorbeeld van het gebruik van buiten de kaders denken (ook wel out of the box denken genoemd) waardoor je verrassend positieve resultaten kan krijgen. Als we explorerend gaan testen wordt vaak een creatieve denkwijze gevraagd om onze testideeën te ontwikkelen en de onderhanden applicatie te gaan onderzoeken. Het wordt ook wel aangeduid als lateraal denken, anders denken, onconventioneel denken ofwel kijk op de dingen vanuit een nieuw perspectief. Buiten de kaders denken vereist een bereidheid om verder te gaan dan de normale grenzen en gebruikelijke benaderingen tot iets.

Het verschil tussen out of the box denken en “in de doos” denken
Out of the box denkers zijn open minded en benaderen alles met een open geest en de bereidheid om te verkennen.
Een lichtend voorbeeld is toen ik met mijn gezin ging verhuizen. Aan onze nieuwe woning is een enkel steens garage gebouwd die niet was geïsoleerd. Die wens was er wel en er werden allerlei mogelijkheden onderzocht om deze aan de binnenzijde te isoleren. We wilden echter niet te veel ruimteverlies en we wilden toch goede isolatiewaarden bereiken. Ik ging vervolgens alternatieven bedenken zonder mij te beperken tot eventuele risico’s. In mijn denkwijze zat opgesloten dat de garage dezelfde gevel had als de woning. Toen kwam het idee naar boven om de garage aan de buitenkant te isoleren…Door het letterlijk out of the box denken nam ik het risico van bijvoorbeeld het aanvragen van een bouwvergunning op de koop toe.
Door het “In the box” denken accepteer je naar mijn mening een soort status quo waardoor je niet de tijd of moeite wilt investeren in het vinden van een nieuwe of betere manier om iets te bereiken. Testers die in alle situaties blijven vasthouden aan traditionele voorschrijvende testmethodes zijn voor mij goede voorbeelden van deze denkwijze.

Hoe ontwikkel je het buiten je kaders denken?
Om out of the box te kunnen denken en creatief te kunnen testen heb je een aantal specifieke eigenschappen nodig, zoals:
Bereidheid om in je dagelijks werk dingen vanuit een nieuw perspectief te zien;
Interesse om testen anders te benaderen en op verschillende manieren uit te voeren;
Het streven om nieuwe testideeën te vinden en te delen met je team;
Je staat open voor suggesties en ideeën van anderen;
Ofwel je hebt de bereidheid om te breken met de gebruikelijke, voor de hand liggende patronen.

Vitaal testen
Wat vaak wordt onderschat is dat jouw lichamelijke en mentale conditie het creatieve denken en dus ook het testen kan beïnvloeden. De hersenen moet worden versoepeld om creatief te kunnen testen. Daarom is het voor mij noodzakelijk om het juiste moment te kiezen wanneer de hersenen goed ontspannen en uitgerust zijn of het moment te weten om te gaan rusten. De tijd net voor het slapen gaan of net na het ontwaken of wanneer ik geniet van mijn favoriete muziek of het nemen van een ochtenddouche zijn allemaal goed en bieden voor mij de beste kans om creatief te kunnen werken. Dat is ook de reden dat ik deze blog niet in de avonduren heb geschreven maar in de vroege ochtend. En hoe zou het toch komen dat op een vrijdagmiddag vaak veel bevindingen worden gevonden…. Ik heb wat praktische tips opgeschreven om het ontwikkelen van je testideeën en creativiteit in testen te kunnen vergroten:

1. Schrijf jouw testidee op:
Om te leren en te onthouden schrijf ik een idee op of maak ik steeds vaker een mindmap. Als we iets opschrijven of visualiseren, zijn we beter in staat om een probleem te begrijpen.

2. Leg het uit:
Een complex systeem of probleem wordt voor mij makkelijker te begrijpen als ik het aan een ander persoon uitleg. Dit stelt mij in staat het vanuit verschillende invalshoeken te benaderen.

3. Blijf vitaal:
Mijn lichaam en de geest werken goed samen als beiden in evenwicht zijn. Ik eet bij voorkeur een evenwichtig voedzaam dieet en drink voldoende water. Ik jog regelmatig. Voor de niet sportfanaten, een regelmatige lunch walk kan ook helpen!

4. Voldoende slaap:
Voor mij is 7,5 tot acht uur slaap essentieel om mijn creatieve brein op een optimaal niveau te laten functioneren. Ik pleit voor een siësta of een powernap, dat doet wonderen om de geest in de late namiddag fris te houden. Nu nog onze klanten zien te overtuigen ;-).

5. Leer constant:
De geest is net als een spier die moet worden geoefend. Ik vind naarmate ik ouder wordt dat dit nooit een beperking mag zijn om te blijven leren. Het leren van een nieuwe vaardigheid, zoals explorerend testen houdt onze hersenen actief. Ik bespeel sinds mijn achtste drums en nieuwe drumpatronen ontwikkelen helpt mij om de geest af te leiden en houdt deze jong.

6. Beperk het gebruik van de technologie:
Hoewel het vooral voor ICT’ers moeilijk is om volledig van de gemakken van de moderne technologie af te stappen, kan ik een beroep doen op de kracht van de hersenen door eenvoudige taken zelf te doen. Zoals een handmatige berekening uitvoeren, het onthouden van telefoonnummers en geboortedata en dergelijke.

7. Adem goed:
Veel van mijn collega’s weten dit niet maar ik mediteer regelmatig. Diepe ademhaling ontspant mijn geest en verbetert de aandacht en het helpt de concentratie door de toevoer van zuurstof en andere voedingsstoffen naar de hersenen te vergroten. Meditatietechnieken helpen mij om het creatieve probleemoplossende denkvermogen te verbeteren.

8. Denk positief:
Negatief denken beïnvloedt de hersenen op een subtiele manier. Terwijl positief kritisch denken het intuïtieve en analytisch vermogen in de hersenen stimuleert, ben ik eigenlijk van mening dat een negatieve denkwijze de creativiteit verlaagd. Daarom geloof ik in de oneindige mogelijkheden voor het ontwikkelen van onze creativiteit in testen!
Deze opsomming is uiteraard niet volledig. Out of the box reacties zijn uiteraard welkom, laat jouw creativiteit spreken![/vc_column_text]

[/vc_column][/vc_row]
jeroen-van-deelen-qr

Wie is deze Squerister?

Jeroen van Deelen

Jeroen is een test consultant die zich graag bezig houdt met het verbeteren van de kwaliteit van IT producten en processen. Met zijn jarenlange project- en test ervaring is hij uitstekend in staat een Agile werkwijze om te zetten naar kwalitatieve resultaten.
Jeroen is analytisch en communicatief sterk in intern en extern stakeholder management. Hij houdt van uitdagingen en kan goed presteren in politiek gevoelige omgevingen.

Scan de QR code om direct met Jeroen te linken.



Naar de inhoud springen