Agile Coaching

Agile is een mindset, een werkwijze, een manier om oplossingen en maximale waarde te creëren voor de organisatie. Een Agile coach is gespecialiseerd in het uitleggen en begeleiden van teams om de transformatie naar Agile zo goed mogelijk te doorlopen en Agile zo goed mogelijk toe te passen.

 

Een Agile coach kan op diverse gebieden ingezet worden voor een organisatie. Dit is zeer afhankelijk van de organisatie en de setting. Een Agile coach kan bijvoorbeeld uitleggen wat Agile is en kan teams begeleiden bij de transformatie naar Agile. Ze kunnen uitleggen welke ervaring en mindset er bij Agile horen en ze geven feedback en advies. Een agile coach neemt het niet over, hij geeft het team inzichten en handvatten om het zelf te doen.

Als je Agile gaat toepassen, zijn er rollen bij betrokken. Een Agile coach kan helpen om deze rollen helder te krijgen en helpt het team om de rollen te begrijpen en in te vullen.

 

Als een organisatie of afdeling Agile wil gaan, gaan ze een transformatie in. Een Agile coach helpt met deze transformatie. Een Agile coach helpt het team met het aanpassen van de werkwijze en laat het team snappen hoe het werkt en wat de juiste mindset is. Bovendien helpt een Agile coach het managementteam met de transformatie.

 

Hoe Agile coaching te werk gaat, is afhankelijk van de context. De eerste stap is om goed te begrijpen wat de organisatie wil, wat de vraag of het probleem is en waarom Agile daarbij gaat helpen. Squerist hanteert een driegolfmodel. Dit model geeft aan welke fases een organisatie doorgaat tijdens de Agile journey. Het model wordt gebruikt om aan te duiden welke uitdagingen nu belangrijk zijn en welke in een later stadium opgepakt kunnen worden. Een Agile coach helpt een organisatie met bepalen wat ze als eerst kunnen oppakken.

Agile coaching Derk-Jan de Grood