Performance testen

Met Performance testen kun je aantonen of een testobject voldoet aan de vooraf opgestelde eisen of risico’s. Performance testen is een noodzakelijk goed voortkomend uit de product risico analyse. Een product risico analyse bepaalt of je een performance test moet uitvoeren. Het is in ieder geval altijd belangrijk om in kaart te brengen welke niet-functionele (technische) risico’s er zijn. Performance testen is een integraal onderdeel in het ontwikkelproces.

Performance testen wordt steeds belangrijker. De schaal van applicaties wordt groter, het aantal gebruikers neemt toe en het aantal interacties tussen applicaties neemt toe. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat dat voor effect heeft op elkaar. Bovendien is het afbreukrisico groter worden. Dit zorgt voor een toenemende mate van complexiteit.

Wat levert performance testen op?

Performance testen geeft je een inzicht in het prestatieniveau van je applicatie. Zo kun je bijvoorbeeld testen of een applicatie blijft werken bij een groot aantal gebruikers. Ook kun je de reactietijden testen, wat op den duur zorgt voor een snellere applicatie. Bovendien kun je door performance testen bepaalde performance gerelateerde risico’s aanvangen en geeft het je belangrijke inzichten, waardoor je kunt bepalen of de applicatie naar productie kan. Door performance testen vang je dus de risico’s op en krijg je inzicht in de kwaliteit van je applicatie.

Hoe gaat Squerist te werk?

Bij Squerist gaan wij altijd professioneel te werk voor het beste resultaat. Allereerst beginnen we met de voorbereiding voor het performance testen. Dit doen we door kennis te vergaren over wat de applicatie doet en we brengen de requirements en risico’s in kaart door een Requirement & Risico Analyse (RRBT). Vervolgens gaan we een teststrategie bepalen op basis van de requirements en risico’s. Op basis van de teststrategie bepalen we welke tools we gaan gebruiken. Dan gaan we een script maken. Hoe ga ik door de applicatie heen en hoe vaak ga ik het uitvoeren? We ontzorgen de klant door een loadmodel, iteratiemodel en testscripts op te stellen. Ook het opstellen van meetpunten is belangrijk. Waar ga je meten en welke meetpunten zijn belangrijk? Dan gaan we beginnen met de uitvoering. We kunnen de klant ontzorgen door loadgeneratie uit te voeren. Ook voeren we in deze fase de analyse uit en stellen de een “deep dive” voor. In de laatste fase maken wij een rapportage van onze bevindingen op voor de klant en helpen wij hen met het implementeren van de oplossingen.

Nils-Squerist

Barry Geerdink

b.geerdink@squerist.nl

+31 6 1065 9415

  Performance testen

  Onze missie

  Wij willen klanten op flexibele wijze ontzorgen met het voorbereiden, uitvoeren en/of analyseren van performance testen of op onderdelen daarvan.

  Onze visie

  Steeds meer bedrijven bewegen zich richting DevOps. Dit vraagt om een andere kijk op performance testen. Wij zien performance testen niet langer meer als een testsoort die alleen na het ontwikkeltraject wordt uitgevoerd. Wij integreren performance testen met verschillende testsoorten binnen het ontwikkeltraject.

   

  Performance testen worden uitgevoerd op de momenten waarop performance issues kunnen ontstaan. Hiervoor is meestal geen productie-like omgeving noodzakelijk. Door niet alleen te kijken naar het gehele systeem kunnen subsystemen al onderworpen worden aan performance testen direct na hun functionele test. Deze lijn kun je doortrekken tot en met de unit test in de bouwfase, maar ook in het design kunnen al mogelijke performance problemen getoetst worden.

   

  Omdat het ontwikkelproces steeds sneller en sneller gaat, ligt onze focus op zoveel mogelijk stappen binnen het performance testproces volledig te automatiseren.

  Onze aanpak

  Elke aanpak heeft een begin. Wij beginnen met de voorbereiding; we nemen met de klant door wat de doelstellingen van de performance testen zijn. Het is belangrijk om duidelijk in kaart te brengen wat de testen moeten aantonen en waar ze inzicht in moeten geven. Vanuit hier bekijken wij gezamenlijk met de klant waarin ondersteuning nodig is.

   

  We brengen in kaart op welke onderdelen we de klant kunnen ontzorgen. Dit kan gaan over het opstellen en/of smart maken van de performance requirements, het vertalen van requirements naar testscenario’s en deze uitwerken naar een loadmodel. We passen onze best practices toe op het scripten van de scenario’s. We kunnen helpen bij het opzetten van een loadgeneratie in een CI/CD pipeline, maar we kunnen dit ook voor de klanten uitvoeren door een in eigen huis ontwikkelde loadgeneratie suite. We geven onze kijk op benchmark performance testen en hoe op basis van een relatief gemeten responstijd al inzicht gegeven kan worden of er performance degradatie optreedt.

  Ruud-van-Berkum

  Ruud van Berkum

  RvBerkum
  Barry-Geerdink

  Barry Geerdink

  BGeerdink-emailadres

   Onze diensten

   Cirkel

   Risico en requirement based performance testen

   • Gestructureerde aanpak
   • Inventariseren van risico’s
   • Valideren van requirements
   • Risico’s en/of requirements vertalen naar performancetestsoorten
   webinars-icoon

   Loadgeneratie

   • Loadgeneratie on demand
   • Gebaseerd op Jmeter of Gatling
   • Flexibiliteit in doorvoeren aanpassingen
   • Volledig geautomatiseerd
   NPS-Score-Squerist

   Benchmark performance testen

   • Validatie van KPI’s
   • Geautomatiseerd uitgevoerd
   • Kan al in een vroeg stadium worden uitgevoerd

   Kennis delen over Performance testen

   Zij kozen al voor vooruitgang

   Wij zijn pas tevreden als jij dat ook bent.

   De specialisten van Squerist waren hierin zeer flexibel. Zij hebben in de avonden en tijdens de vakantie continu tijd vrijgemaakt om dit proces voor Avans te begeleiden en te adviseren welke oplossingsrichtingen mogelijk waren.

    

    

   Claudia Vreeswijk

   Product Owner, Avans Hogeschool

   De opdrachtgever was blij met deze aanpak omdat we zo zeker wisten dat de interface goed en volledig werkte.
   De bijdrage van Squerist in dit team is breder geweest dan de opdracht was. Eigenlijk was de Squerist consultant in de praktijk tevens de kwaliteitsbewaker binnen het team.

   Het succes kwam niet alleen door de testexpertise van Squerist, het kwam ook doordat de Squerist specialisten zowel met management en medewerkers van Enza Zaden als de leverancier goed hebben samengewerkt.

    

    

   Ruud Groen

   projectleider, Enza Zaden

   Maak kennis met Squerist

   Verder brengen, dat is wat wij doen. In samenwerking met onze klanten en aangepast aan elke unieke vraag. Denk je dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen of wil je gewoon bij ons een keer een kop goede koffie komen drinken? Voel je vrij om contact met ons op te nemen en dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen!

    Skip to content