Tijdens de Professional Scrum Master 1 cursus zat ik meteen al grappen te maken over dat ik mijn kinderen later ga Scrummen. Super handig, zeker als ze net zo chaotisch en impulsief zijn als ik. Naarmate de week vorderde werd ik mij er steeds meer van bewust dat Scrum eigenlijk van toepassing is op heel je leven.

Voor mijn presentatie voor Sales moest ik nadenken over wat mijn ambities en talenten zijn. Tijdens het zoeken naar leuke plaatjes over wie ik ben, wat ik kan, wat ik niet kan en wat ik wil, besefte ik mij ineens wat Scrum eigenlijk is. De kern van Scrum is begrijpen dat ieder product uit kleine onderdelen bestaat en dat, om je project succesvol af te sluiten, al deze onderdelen afzonderlijk iets van toegevoegde waarde zouden moeten hebben.

De afgelopen weken ben ik ook veel bezig geweest met wat ‘de mens op 1’ en ‘zelfsturing’ nu echt betekenen en dit heeft mij op een andere manier laten denken over waarom ik dingen doe of bepaalde keuzes maak. Ik besef me nu namelijk dat om een zelfsturende, gelukkige collega te worden, je heel goed na moet denken over het project ‘Ik’. Dus niet alleen bezig zijn met de waarde die jij toevoegt in een Sprint, of de waarde die een Increment toevoegt aan een product. Maar ook of jij vindt dat het product waarde toevoegt aan de maatschappij. En nog belangrijker, of jij jezelf nog aan het ontwikkelen bent. Jij bent namelijk een product dat nooit af is. Alles wat jij doet eindigt in een Increment en dat Increment wordt onderdeel van het product ‘Ik’. 

Wat het allemaal nog spannender maakt: Voor het product ‘Ik’ ben jij niet alleen het product maar ook de Product Owner! Het leven is jouw feestje! Het is aan jou om zoveel mogelijk waarde toe te voegen, te bepalen welke stap de volgende zou moeten zijn en jij hebt alle controle over de Product Backlog. Op het moment dat jij Increments aan product ‘Ik’ toevoegt, die naar jouw idee weinig of geen toegevoegde waarde hebben, is het misschien tijd om naar je Backlog te kijken. Of de time-box van je Sprints beter op jezelf af te stemmen. 

En om het nu nog spannender te maken, er is ook een product ‘Squerist’! En al die Increments die jij maakt voor project ‘Ik’ dragen ook bij aan het project ‘Squerist’. Jij bent namelijk een onmisbaar onderdeel van wat Squerist is. De afgelopen weken hebben jullie dit al kunnen lezen in de blogs van Carin en Richard. Beide beschrijven hoe zij en andere collega’s in hun dagelijks werk tegen problemen aanlopen en besloten dit zelf op te lossen. In beide gevallen heeft dit geleid tot producten die ontzettend veel toe gaan voegen aan Squerist. Dit is zeker niet in alle bedrijven het geval en wordt mogelijk gemaakt doordat Squerist echt stappen heeft gemaakt om de mens op 1 te zetten. Want Squerist zou Squerist niet zijn als wij allemaal hetzelfde product ‘Ik’ zouden zijn. Of als wij niet de vrijheid kregen om hier zelf richting aan te geven. Ik ben Ik, jij bent jij en samen zijn wij Squerist. 

Wat ga ik doen in mijn komende Sprints? Om te beginnen ga ik me verder verdiepen in Testautomatisering en Business Intelligence. Tijdens de trainingen heb ik gemerkt dat dit goed aansluit bij mijn persoonlijkheid en mijn oneindige zoektocht naar puzzels. Persoonlijk zit ik in de eerste paar Sprints van een project. Ik ben net begonnen bij mijn eerste ‘grote mensen baan’, ben nog op zoek naar mijn ritme en ga momenteel regelmatig rond het einde van Sesamstraat naar bed. Dus ook hier ga ik de nodige tijd en energie aan besteden. Door aan deze items te werken ben ik actief bezig waarde toe te voegen aan project ‘Ik’ en daarmee ook aan project ‘Squerist’.  Dus bij deze mijn vraag: Wat ga jij de komende Sprints doen?