Squerist Blog Nieuws Synchroniseren Werk Privé

Het synchroniseren van werk en privé

In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat ik me op mijn werk niet anders hoef voor te doen dan thuis. Mijn interesses, hobby’s, humor en doorzettingsvermogen (om zomaar wat te noemen) zijn niet verschillend. Ik heb wel te maken met verschillende verantwoordelijkheden waardoor ik andere keuzes moet maken. De verantwoordelijkheden voor mijn familie zijn heel anders dan die op mijn werk. Maar betekent dit dat ik mijn werk en privé volledig gescheiden moet houden?

Dit is voor mij een duidelijke ‘nee’. Naast mijn persoonlijke doel om te genieten van de simpele dingen in het leven, wil ik mezelf blijven ontwikkelen. Hierdoor zal ik steeds waardevoller zijn voor mijn familie, mijn bedrijf, voor mijzelf en ook voor de samenleving in de breedste zin van het woord. Hoe beter ik mijzelf leer kennen en durf te zijn, hoe makkelijker ik met de ander in contact sta. Juist dit is zo belangrijk in een land waar individualisme heerst, maar ook openheid. 

Ik heb geluk, want als software test engineer heb ik het voorrecht om laagdrempelig met verschillende mensen in contact te mogen staan. Je komt in veel verschillende leuke en minder leuke of zelfs confronterende situaties terecht. Naar mijn mening zijn de situaties die je op je werk tegenkomt niet per se anders dan thuis; om bepaalde redenen kom je er namelijk in terecht. Met een aantal voorbeelden leg ik hieronder kort uit hoe ik werk en privé met elkaar ‘synchroniseer’. 

Wanneer ik laat thuis ben van werken en mijn vrouw heeft gekookt, doe ik de afwas. Nog heel recentelijk werd ik bruut uit mijn gedachten gehaald met de vraag of ik niet iets vlotter kan afwassen zodat we nog iets van de avond over hebben. Achteraf dacht ik ‘Mee eens! Waarom niet vlot, met mijn aandacht bij de afwas, de klus klaren zodat ik langer van de avond kan genieten met mijn familie? Dat is aanzienlijk beter dan het lauwe water.’  

Nu pas ik dit ook toe op het werk, alleen hebben we een vaatwasser… Gelukkig werken we met ‘taken’ die ook vlot afgehandeld kunnen worden. Elke test engineer heeft een bepaald aantal taken per sprint (doorlooptijd van 2 weken) op zijn naam staan. Nu zeg ik elke ochtend tegen mezelf dat ik deze taken vlot ga afhandelen. En het werkt! Omdat je er bewust en onbewust mee bezig bent. 

Nog voordat ik op het werk ben zit ik lang in de auto. Het heeft absoluut niet mijn voorkeur, maar je kunt er wel een inspirerend ritje van maken. Heen en terug, wat een mazzel! Bij de klant waar ik zit wordt veel in het Engels gecommuniceerd. Dat is voor mij een mooie kans om mijn Engels bij te schaven en een ‘english pronounciation‘ podcast aan te zetten. Of ik kan tijdens het filerijden mijn mailtjes en berichten beantwoorden middels spraakbesturing, zodat ik de avond nog helemaal voor mezelf houd. Kortom, gebruik je reistijd zoals jij dat wilt en laat je nooit opjutten door het verkeer.  

Agile op je werk? Agile thuis! Eén van de principes binnen Agile is het ‘verwelkomen van veranderende requirements.’ Doe je dit op je werk, dan werk je aan concurrentievoordeel voor de klant. Doe je dit thuis, dan houd je je relatie en vriendschappen dynamisch en waardevol. Een ander principe is: ‘Eenvoud — de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet gedaan wordt — is essentieel.’ Op het werk ben je hierdoor een stuk efficiënter bezig, zodat je sneller waarde toevoegt voor de klant. Pas je dit thuis toe, dan heb je mijns inziens weinig nodig om tevreden te zijn; je zoekt voldoening in hetgeen je al hebt en niet in nieuwe gadgets of zelfs nieuwe vriendschappen. Wie of wat heb je om je heen dat van grote waarde is voor jou?  

Stel je kritisch op naar jezelf en bedenk eens welke situaties jij tegenkomt op je werk én thuis. Wat zou je hier aan willen verbeteren, of zelfs veranderen? Praat met (voor jou belangrijke) mensen over de manier waarop je dat kunt doen. Betrek ook zeker jouw leidinggevende hierbij. Doe je dit, dan ben ik ervan overtuigd dat je in korte tijd nog waardevoller bent op je werk en thuis.

 

Rik-van-Olphen-qr

Wie is deze Squerister?

Rik van Olphen

Door zijn nieuwsgierigheid naar software ontwikkeling en processen is Rik nooit uitgeleerd. Elk nieuw project beschouwt hij als een kans om zijn vaardigheden nog meer te perfectioneren, waarbij hij dit graag deelt met zijn collega’s.

Scan de QR code om direct met Rik te linken.Naar de inhoud springen