Zakelijk visueel

  • Posted on:  dinsdag, 18 april 2017 11:33
  • Written by 

Tekenen doe ik al vanaf mijn 12e. Op die leeftijd kreeg ik namelijk een grote doos Caran d’ache potloden voor mijn verjaardag. Sinds die tijd volgde ik allerlei tekenlessen en zat ik thuis uren in mijn atelier te tekenen of schilderen. Ik heb me op een bepaald moment in mijn carrière ook echt afgevraagd of ik mijn geld wilde verdienen met tekenen. Uiteindelijk koos ik toch voor het pad van processpecialist. Tekenen was voor mij niet meer dan een hobby.

Enkele weken geleden bood Squerist intern de training ‘Zakelijk Tekenen’ aan. Ik was erg benieuwd hoe ik mijn tekenskills kon toepassen in mijn werk. Want hoe teken je termen als ‘datakwaliteit’, ‘procesverbetering’, ‘migratie’, ‘strategie’ etc?

Na een inspirerende middag en avond weet ik dat nu. ‘Datamigratie’ wordt een blokje dat tussen twee schematisch getekende PC’s hangt met een pijl erbij. ‘Deadline’ wordt een stip op een schematisch getekende kalender. En zo kregen we nog meer zeer nuttige tips.

Ik was geprikkeld en meteen al de volgende dag pakte ik bij de klant een wit A3 vel en mijn nieuwe setje viltstiften en ging aan de slag. En dat werd een groot succes! Ik hing de tekeningen op het whiteboard achter me en al snel begonnen collega’s te vragen wat het was. Met enkele woorden kon ik een tekening van een ogenschijnlijk complex proces eenvoudig toelichten.

tekenen

Toelichting bij de plaat
Verbeteren datakwaliteit
Voor elk gegeven worden bepaalde zaken vastgesteld zoals een definitie, criteria, bron, autorisaties en referentiedata. De data wordt door een Business Intelligence specialist op basis van deze checklist gemeten en dit veroorzaakt uitval. Met de uitval maak ik in Power BI een dashboard, waarbij ik de uitgevallen data rood laat kleuren. Samen met de business analyseren we de uitval en komen we tot een verbeterplan. Na het doorvoeren van de verbeteringen zie je dat bij een verversing van de dataset, het dashboard groen kleurt. Vervolgens pakken we ook de processen en autorisaties aan. Met als doel dat de in de processen gegenereerde data niet vervuild is.

 

 


Er komt meer uit dan je er in stopt

Afgelopen week was ik weer bezig met een tekening. Enkele vragen en gesprekken hadden mij getriggerd en ik dacht dat een tekening mij zou helpen om één en ander voor mezelf inzichtelijk te maken. Ik schetste de gegevensdomeinen volgens de sectorbrede standaard VERA, koppelde daar de bijbehorende processen aan en legde daaroverheen de binnen de organisatie benoemde procesdomeinen. Doel was om het voor mezelf duidelijker te krijgen welke data nu precies met welk doel waar vastgelegd diende te worden. 

Maar bij het toelichten van de nieuwe plaat aan collega’s, kwam er opeens veel meer informatie uit naar voren dan ik er aanvankelijk in gestopt had. Zo maakte de plaat inzichtelijk waarom ketendenken de voorkeur heeft boven afdelingsdenken; waar overlap zat in werkgebieden; welke processen binnen welk procesdomein vallen etc.

Tekening versus saaie memo

Ik kan het iedereen aanraden om meer te tekenen. Hier hangen de wanden langzaamaan steeds voller. Het nodigt collega’s uit om vragen te stellen en leidt tot interessante gesprekken. Dit zorgt ervoor dat sommige tekeningen groeien en andere uiteindelijk weer overbodig worden. Maar het bewijst in ieder geval dat een beeld meer tot de verbeelding spreekt dan een memo van enkele A4-tjes.

Maike Jansen

Procesadviseur bij Squerist, met ruime ervaring als communicatieadviseur. Analytisch en creatief. "Think Different". 

Volg me op LinkedIn.