Gaten boren en de waarde van testers

  • Posted on:  woensdag, 14 juni 2017 09:27
  • Written by 

Op 12 april 2017 in Rosmalen heb ik een masterclass van Jos Burgers bijgewoond met als onderwerp “Klantgerichtheid voor Test Professionals” georganiseerd vanuit Testcommunity.nu.

Dit was een vermakelijke maar zeer leerzame avond waarbij je niet een overload aan informatie kreeg, maar op een luchtige manier enkele tips aangereikt werd. Een van de tips waar vooraf op werd gewezen en ook de aanleiding was om Jos Burgers werd uitgenodigd om te spreken was het principe van “gaten en boren”. Gespannen zat ik te wachten wat hier nu mee bedoeld werd. Wat kan ik nu leren van gaten en boren? Het werd al snel duidelijk aan de hand van een anekdote van Jos Burgers waarin hij aangaf dat hij na een dergelijke avond in gesprek kwam met iemand die onderdelen voor de verspaningstechniek verkocht. Met passie wist die persoon hierover te vertellen.

Maar wat hield verspaningstechniek nou in? Wat verkocht hij? Nou je weet wel, beitels, zagen, frezen maar met name boren. Zoo!!! En dat verkocht best goed, met name die boren. Die heb je ook in allerlei vormen en smaken, zoals hout-boren, diamantboren, betonboren in alle lengtes en diktes. En zat zijn klanten hierop te wachten? Wilde de klant dit hebben? Natuurlijk want het verkocht goed. Maar wilde dit zijn klanten ook hebben? Wilde zij daadwerkelijk boren hebben? Wel als je vraagt waarmee kan ik u helpen? Waar bent u naar op zoek? Dan zal het antwoord al snel zijn, ik wil iets hebben om gaten mee te boren. De boodschap hier was dat eigen de klant geen boor wilde hebben, maar hij wilde een gat hebben.

Wat hebben gaten en boren nu met testers te maken? Als ik naar mezelf kijk, dan kan ik ook met passie vertellen over het vakgebied testen. Met alles wat er bij hoort. Misschien hebben anderen dat ook wel. En het is dan ook heel makkelijk om alle het mooie aan technieken, methodes, interactie en projecten op de geïnteresseerde af te vuren als hij problemen heeft waar testers een toegevoegde waarde kunnen leveren.

In de zaal werd ook gevraagd wat onze klanten willen hebben van testers. Wat leveren wij? Waarom moeten wij testen? Een van de opmerkingen was dat wij door testen fouten vinden die imagoschade voorkomen. Dit leek mij op een uit het standaard rijtje van het belang van testen. Maar is dit ook zo? 

De gedachte achter gaten en boren is dat je bij de eerste vraag niet meteen vanuit je passie al je kennis op hem moet afvuren omdat je dan al snel voorbij gaat aan de echte vraag van de klant. Want wil de klant wel imagoschade voorkomen? Mijn gedachte was dat de reactie in de zaal wel plausibel was, maar iets zei mij dat de klant helemaal geen imagoschade wil voorkomen. Hij wil een systeem om zijn business case in te vullen. Is in dit geval imagoschade het gat of de boor?

In plaats van te onderzoeken hoe goed of slecht het systeem en wat de mogelijke gevolgen zijn bij gebruik wil hij meer geïnformeerd worden of hij datgene er mee kan doen wat hij echt wil. In het perspectief van imagoschade voorkomen lijkt de tester op een soort verzekering waar hij graag voor wilt betalen. Dit is zijn gat waar hij wat voor over heeft. Maar is dat wel zijn gat? Mij lijkt het dat dit vanuit de passie en kennis van tester inderdaad het gat kan zijn, dat we te snel dit antwoord geven. Maar dat de kans groot is dat dit zijn boor is. Het verschil tussen gaten en boren is dat je bij boren interessant doet en bij gaten geïnteresseerd bent. En de interesse begint bij wat de waarde daadwerkelijk is in plaats van de verzekering verkopen.

Al met al heb ik een zeer mooie leuke en leerzame avond gehad.

Jeroen Rosink

Volg me op LinkedIn