Vakantie!

  • Posted on:  vrijdag, 21 juli 2017 12:15
  • Written by 

Vakantie is afgeleid van het Latijnse vacatio dat staat voor ‘vrij zijn van verplichtingen’. Het is een periode waarin een persoon zijn gewoonlijke dagelijkse activiteiten staakt, zoals naar school of het werk gaan.

Als we het hebben over vakantie, dan hebben we het ook wel over een periode van aaneengesloten vrije tijd. Een tijd waarin je afwezig bent van je werk.

Een periode van ontspanning, van niet werken. Een rustpoos.

Velen van ons gebruiken de vakantie om te recreëren en op reis te gaan. ‘Op vakantie’, noemen we het dan. Volgens sommige definities moet je minstens 4 nachten achtereen niet thuis slapen, wil je het een vakantie kunnen noemen. Andere definities spreken al van vakantie als je 1 nacht niet thuis slaapt.

Maar meer dan over lengte, gaat vakantie vooral over het gevoel. Van even niets hoeven en enkel doen wat je leuk vindt. Slapen tot je wakker wordt, opstaan wanneer je wilt. Het lome gevoel van de warme zomerzon of juist het energieke gevoel van een lange bergwandeling. Het gevoel van het zout van de zee dat op je huid plakt of de verfrissing van een duik in het zwembad. De geur van lavendel, zonnebrand, barbecues. Het geluid van cycladen of van klapperende stagen in een haven.

En dan is er de magische werking van de vakantie. Voor het zover is, merk je dat je bezig bent aan de laatste loodjes. Je werkt hard om de laatste zaken af te krijgen, maar het gaat allemaal wat moeizamer. Je hebt geen puf om nieuwe dingen op te pakken en sommige zaken krijg je gewoon niet voor elkaar. Je ziet even geen oplossing voor die lastige kwestie. Je hebt geen enkele creativiteit meer. Je merkt dat vroeg opstaan je steeds moeilijker af gaat en dat de werkdag steeds wat langer lijkt te duren.

“Ik ben echt toe aan vakantie”, zeg je tegen jezelf.

En dan, na twee of misschien wel drie weken vrij te zijn geweest van verplichtingen, na het staken van je dagelijkse activiteiten, na een periode van afwezigheid, ontspanning, na je rustpoos… opeens werkt het weer. Je staat weer fris op als de wekker om 6:30uur gaat. Die kwesties die je voor die tijd niet meer opgelost kreeg, lijken opeens zo simpel om op te lossen. Je hoofd is leeg en er is weer ruimte. Ruimte voor moeilijke zaken, ruimte voor creativiteit. Je hebt weer nieuwe ideeën en het gaat weer van een leien dakje.

Ook bij Squerist gaan er de komende weken veel mensen op vakantie, om te genieten van een welverdiende periode van aaneengesloten van vrije tijd. We maken onze hoofden helemaal leeg. Dit was dan ook even het laatste blog voor nu, maar we zijn er zeker van dat we met nieuwe ideeën en verhalen ook na deze zomer weer mooie blogs hebben te schrijven. We wensen jullie allemaal een fijne vakantie!

Maike Jansen

Procesadviseur bij Squerist, met ruime ervaring als communicatieadviseur. Analytisch en creatief. "Think Different". 

Volg me op LinkedIn.