Van sprinter tot struikelaar: hoe je brein je in de maling neemt.

"Je brein neemt soms rare afslagen en daarom is niet alles wat het lijkt."

Dit hoorde ik mezelf laatst tegen één van mijn collega's zeggen en zette hiermee mezelf aan het denken. Misschien is het een beetje een vreemde intro van een blog maar ik zal met een voorbeeld toelichten wat ik daarmee bedoelde.

Ik ga niet heel vaak met de trein maar soms gebeurt het wel. Als leek op het gebied van openbaar vervoer, stiekem te lui om de NS-app te downloaden en mijn reis van tevoren helemaal uit te stippelen en ook nog eens compleet onbekend met het NS-jargon, ga ik af op de borden op het station. Daar staan ze nu eenmaal voor, toch? Zo wilde ik op een verdwaalde doordeweekse donderdagavond vanuit Utrecht naar Den Haag reizen en had vrij snel uitgevonden op welk spoor de trein zou vertrekken. Ik wilde graag zo snel mogelijk naar Den Haag dus ging ik af op mijn intuïtie.

En waar denk je dan aan bij SNELHEID? Sprinten natuurlijk! Mijn dochter is erg actief binnen de atletiek dus ik weet uit eerste hand dat sprinten echt hard gaat. Dat moest ik hebben. Op het eerste perron waar Den Haag op stond zou een Sprinter vertrekken en ook nog eens op korte termijn. Precies wat ik zocht, dus ik ben snel ingestapt. Hij vertrok inderdaad snel, maar daarmee was het snelste deel van de reis ook gelijk geweest.

Het begrip "Sprinter" blijkt bij de NS te staan voor een trein die hele korte stukjes aflegt en daarvoor steeds een kort sprintje moet trekken. Dus zo werd mijn 'sprintje naar Den Haag' één grote collectie van hordes en struikelpartijen alsof ik ongetraind meeliep in een hordenloop. Het voordeel was wel dat ik het traject Utrecht-Den Haag uitgebreid heb kunnen bestuderen.

Wat ik hiervan geleerd heb en wat ik aan mijn collega mee probeerde te geven is dat de associaties die je maakt op basis van je eigen ervaringen lang niet altijd juist blijken te zijn. Zeker zal je brein je wijs proberen te maken dat wat jij denkt wel waar is; je hebt de situatie namelijk zelf geanalyseerd en bent tot een conclusie gekomen. Het uitdagen van deze aannames is moeilijk en kan van tijd tot tijd ongemakkelijk confronterend blijken, maar helpt je tegelijkertijd verder in je persoonlijke ontwikkeling.

Ik zou jullie dan ook graag mee willen geven: Blijf scherp, blijf alert en blijf te allen tijde 'je eigen waarheid' verifiëren, want voor je het weet stap je in de verkeerde trein.

Nils van Schaik

Nils is een van de ondernemers achter Squerist. Binnen het bedrijf heeft hij diverse rollen vervuld. Op dit moment helpt hij in de rol van Algemeen en financieel directeur de organisatie in het steeds meer komen tot zelfsturing en met het verstevigen van het specialisme op de Squerist vakgebieden. 

Volg me op LinkedIn.