Niet denken in functies en status, maar in rollen en groei

De laatste tijd ben ik regelmatig gefeliciteerd met mijn nieuwe functie. Sinds 1 januari zijn Robert en ik van rol gewisseld als respectievelijk algemeen en commercieel directeur. Mijn beleving hierbij is totaal anders, het doel dat we ermee nastreven ook.  

 

Beleving

Een aantal jaar geleden kwamen we tot de rolverdeling met Robert als algemeen directeur en ikzelf als commercieel directeur. Het uitgangspunt hierbij was om na een periode van functie te wisselen. Voor ons was het idee dat de functies slechts een uitgangspunt waren om Squerist op een zo goed mogelijke manier op te bouwen, niet om als eretitel te dragen. 

Na twee jaar is het een mooi moment om die afspraak na te komen. Het blijkt overigens wel lastig te zijn om sales en oude werkpatronen los te laten. Als je iets voor een langere tijd doet ga je jezelf er toch mee vereenzelvigen. Reden te meer om vanuit een andere invalshoek met Squerist verder te gaan. 

 

Extra voordelen

De voordelen die een wissel met zich meebrengt hadden we, toen de afspraak maakten, niet kunnen voorzien. De manier waarop we nu georganiseerd zijn heeft een drietal extra voordelen met zich meegebracht die deze wissel een krachtig instrument laten zijn in het door ontwikkelen van Squerist. We schatten in dat dit leidt tot de volgende voordelen.  


Bijdragen aan nog meer zelfsturende teams 

In de eerste plaats tonen we ermee aan dat je elke functie in meerdere deelrollen kan opknippen door het door meerdere mensen in te laten vullen. De deelrollen commercie en algemeen hebben Robert en ik gewisseld. De administratie, financiën en een groot deel van mijn uitvoerende saleswerk blijft gewoon bij mij. Het doel is om een aantal van onze deelrollen breder in de organisatie onder te kunnen brengen. 

Ook kunnen we, als dit werkt, ervoor gaan zorgen dat ook binnen de zelfsturende teams er steeds meer in rollen gepraat en gedifferentieerd gaat worden. Wie zegt dat een consultant niet heel graag en heel goed werving kan doen? Of een salespersoon projecten in een deel van de tijd kan oppakken?

 

Vernieuwing en vooruitgang 

In de tweede plaats leidt het rouleren met rollen tot innovatie met een frisse blik. Ik heb de laatste elf jaar sales en salesmanagement gedaan, logisch dat mijn mening en visie nu eenmaal routineus aan het worden zijn. In de paar weken die we nu op de nieuwe manier van werken verder zijn is er al aardig wat opnieuw opgeschud en is de automatische piloot uitgezet. Nieuwe energie en nieuwe kracht.

 

De mens op 1.

Tot slot willen we in de toekomst meer gebruik gaan maken van rolwisselingen om zo meer kansen aan onze medewerkers te kunnen bieden. Een brede set aan rollen maakt het werk voor veel mensen leuker en de variatie veel groter. Daarbinnen biedt het rouleren van (delen van) rollen de organisatie de kans om iedereen echt goed in zijn of haar kracht te zetten. Elke klassieke functie heeft nu eenmaal elementen waar je beter of minder goed in bent. Laten we kijken hoe we deze rollen bij mensen terecht laten komen die het hen makkelijk afgaat. 

 

Door op deze manier naar functies te kijken laten we de status voorgoed los! We gaan er voor om iedereen optimaal in zijn kracht te zetten en het maximale uit talenten en loopbanen te halen. Ik ben benieuwd hoe deze wissel voor ons en de rest van het bedrijf uit gaat pakken de komende tijd, en hoe snel we ook andere rolwisselingen plaats kunnen laten vinden binnen Squerist.

 

Nils van Schaik

Nils is een van de ondernemers achter Squerist. Binnen het bedrijf heeft hij diverse rollen vervuld. Op dit moment helpt hij in de rol van Algemeen en financieel directeur de organisatie in het steeds meer komen tot zelfsturing en met het verstevigen van het specialisme op de Squerist vakgebieden. 

Volg me op LinkedIn.