Interfaced - testen als tolk

Ik zit momenteel op een echt leuk project waarbij ik als tester een interface tussen twee applicaties test. Beide applicaties zijn binnen de klant uitgerold door twee externe ontwikkelpartijen, die voor de interface ieder hun eigen stuk software opleveren zonder kennis van elkaars applicatie. Klinkt misschien niet heel logisch, maar dit heeft zo zijn charme. De uitdagingen die dit met zich meebrengt maakt dit project voor mij als Squerist-tester zo’n leuke klus.

Communicatie
Als tester is communicatie onderdeel van je werk. Je moet met verschillende belanghebbenden op hun eigen niveau kunnen praten. In eerdere projecten kon ik gewoon naar een ontwikkelaar toelopen om snel iets te overleggen. Doordat ik nu te maken heb met twee externe ontwikkelpartijen, heeft communicatie een extra dimensie gekregen. Voor beide partijen zitten de ontwikkelaars op een andere locatie, zelfs buiten Nederland. Ook heb ik niet altijd direct contact met de ontwikkelaar die de software oplevert. Door duidelijke communicatie en het helder vastleggen van gemaakte afspraken (zowel requirements als werkafspraken) zorgen we er voor dat iedereen weet waar hij aan toe is.

Techniek
Het werken met meerdere groepen ontwikkelaars maakt dat ik niet alleen op communicatie een extra slag moet slaan, ook de inhoud geeft mij als tester een extra uitdaging. Bij elke bug moet ik, om kostbare ontwikkel- en overlegtijd te besparen, inschatten bij welke ontwikkelaar deze ontstaat. Dit vergt technische kennis van de integratie en het berichtenverkeer tussen beide applicaties. 

Testen
Voordat software aan de klant wordt opgeleverd doen ontwikkelaars een interne unittest om er zeker van te zijn dat wat ze opleveren ook werkt. Bij een integratie tussen twee applicaties is alleen een test van de eigen software niet genoeg: of de applicaties separaat werken, is voor de klant ondergeschikt aan of de applicaties ook echt goed samenwerken. Voor de ontwikkelaars is het niet altijd mogelijk om dit goed te testen. Het klinkt misschien onlogisch, maar de ontwikkelaars hebben alleen toegang tot hun eigen systeem en niet tot het systeem van de andere ontwikkelpartij. Het reviewen van de documentatie die de ontwikkelaars als uitgangsbasis gebruiken is dan ook extra belangrijk. Is de onderlinge logica en samenhang geborgd? Als tijdens de ontwikkelfase blijkt dat de documentatie niet voldoet wordt met mij contact gezocht om zaken te verduidelijken. Ik zorg er voor dat beide ontwikkelpartijen naar hetzelfde eindresultaat toe blijven werken. Naast tester ben ik in dit project ook de verbindende schakel tussen de partijen. Een mooie extra dimensie aan het testvak.

Vertrouwen krijgen en geven
Als tester ben ik de eerste die de integratie tussen de applicaties in het echt (dat wil zeggen: niet-gesimuleerd) ziet werken. Omdat er altijd tijdsdruk op het testen staat, wil ik zo snel mogelijk zo veel mogelijk essentiële bouwstenen van de integratie testen. Dit is noodzakelijk om een idee te krijgen of de interface in basis goed werkt. Door de juiste prioriteiten te stellen kan ik vroeg in het project blokkerende issues in de integratie aan het licht brengen, waardoor er meer tijd is om deze op te lossen. Hierin krijg ik van mijn projectleider ultieme vrijheid. Omdat ik het vertrouwen krijg zelf te prioriteren en met beide ontwikkelpartijen te overleggen, kan ik het vertrouwen geven dat er alles aan gedaan is om de integratie tot een succes te maken. 

Doordat ik als tester een de spin het web ben tussen de klant en beide ontwikkelpartijen op afstand heb ik extra waarde als tester. Door zowel in het vastleggen van requirements als in het testen als in de communicatie mijn rol te pakken ben ik verantwoordelijk voor een groot deel van de voortgang. Zoveel dat mijn projectleider zich weleens hardop afvraagt welke taken er nog voor hem overblijven. Dat maakt het voor mij als Squerister zo’n mooie klus.

 

Charlie Claessen

Charlie is als testconsultant een echte teamspeler. Voor haar is de menselijke kant minstens zo belangrijk als de inhoud. Door haar enthousiasme, openheid en betrokkenheid maakt zij in elke opdracht de verbinding.

Check Charlie ook op LinkedIn