Passie voor testprocesoptimalisatie

  • Posted on:  vrijdag, 08 april 2016 10:55
  • Written by 

Ieder testproces is anders. Dat maakt mijn werk als testconsultant juist zo leuk. Ik neem een kijkje in verschillende keukens en zie dat elk bedrijf met zijn eigen problemen kampt.  

De klantvraag
Squerist krijgt steeds vaker het verzoek van bedrijven om het testproces onder de loep te nemen en om mee te denken over de vorm die het testproces moet krijgen. De wereld is immers veranderd en wat voorheen werkte blijkt nu niet meer te passen.
 
Als testconsultant gebruik ik diverse scantools om een testproces in kaart te brengen. Een visualisatie van de resultaten van een scan laat de klant de zwakke plekken van het huidige testproces zien. Bovendien geven de meeste scantools concrete handvatten voor acties die men kan nemen om te kunnen groeien naar een volwassener testproces. 

Scantools
Er zijn diverse scantools beschikbaar op de markt. Welke ik gebruik is afhankelijk van de klant. Werken zij volgens de watervalmethode, of Agile? Werken zij volgens Scrum of DevOps? De gekozen tool moet aansluiten bij de werkwijze van de klant.

Aan het begin van het jaar heb ik voor een de Kamer van Koophandel een TMMi scan uitgevoerd. Er is voor deze tool gekozen omdat er bij dit bedrijf al eerder een CMMi scan was uitgevoerd, waar TMMi op aansluit. De Kamer van Koophandel heeft een aantal teams die op verschillende manieren werken: Waterval, Scrum en DevOps. De scan liet zien dat de teams die Scrum of zelfs al DevOps werkten, geen volwassener testproces hadden dan de teams die waterval werkten of pas net bezig waren met scrum. Het advies was hier om niet alleen te focussen op het groeien binnen de ontwikkelmethode, maar om ook tijd in te ruimen voor het neerzetten van een beheerst testproces voor alle teams. 

Bij een grote onderwijsinstelling heb ik onlangs de TPI next matrix van Sogeti ingezet om het testproces in kaart te brengen. Deze onderwijsinstelling werkt volgens de watervalmethode, waardoor deze tool hier prima past. Hun uitdaging ligt erin om, ondanks dat ze met verschillende leveranciers werken, tot een uniforme, gestructureerde testaanpak te komen zodat zij grip krijgen op het testproces. Er wordt nu een planning gemaakt om in de komende maanden het testproces samen met de medewerkers op te tuigen. 

Naast TMMi en TPI next gebruiken kunnen we voor Agile omgevingen ook gebruik maken van TI4Agile, een tool die ontwikkeld is door Polteq. Maar ook de Agility Health Radar van het Amerikaanse bedrijf AgilityHealth kan worden ingezet.

Hoewel er al diverse scantools zijn, zijn wij binnen Squerist hard bezig met het ontwikkelen van een eigen scantool, zodat we straks nog sneller en beter een testproces in kaart kunnen brengen. Het is leuk om met een aantal enthousiaste collega’s vorm te geven aan wat voor ons de ultieme scantool zal worden.

Het doel
Het gebruiken van een scantool is uiteraard geen doel op zich, maar een middel om testprocessen te verbeteren. Na het maken van de blauwdruk van de beginstand, doen wij verbetervoorstellen. Dat resulteert in een concreet stappenplan om tot een volwassener testproces te komen. Squerist kan op verschillende manieren helpen bij het doorvoeren van verbeteringen, bijvoorbeeld door het geven van workshops (een vorm van maatwerk trainingen), het bieden van testcapaciteit (zowel bij de klant als op ons kantoor) en het begeleiden van trajecten m.b.t. testautomatisering. 

Als we na afloop van een implementatietraject weer een scan uitvoeren, wordt de investering voor de klant (lees: voor alle betrokkenen van het testproces) meteen zichtbaar. Dat geeft naast een beter testproces de medewerkers ook een gevoel van trots en motivatie om op de ingeslagen weg verder te gaan. 

Sparringspartner
Als testconsultant treed ik tijdens de onderzoeksperiode ook op als sparringpartner voor thema’s die verband houden met testen en het testproces. Vragen als: “Moeten we de functie tester weer in ere herstellen?”, “Sluiten de huidige opleidingen wel aan bij het werk van een tester in een scrumteam?”,  “Moeten we weer afscheid nemen van de tester zodra we het testen gaan automatiseren?” zijn allemaal relevante vragen waar ik als testconsultant graag over in discussie ga met klanten. 

Als ik bij de klant de mindset kan creëren voor “continuous test improvement”, is mijn missie geslaagd.

 

Carin de Bont

Carin is begonnen als programmeur/ technisch ontwerper, en via allerlei testrollen doorgestroomd naar testconsultant. Door die brede ervaring voelt ze zich een echte allrounder, wat helpt om bruggen te slaan tussen Business en IT. 

Volg haar ook op LinkedIn