Procesbewustzijn: een noodzakelijke start

In de waan van de dag belanden procesmanagement en procesbeheer veelal onderaan de prioriteitenlijst. Het gevaar hiervan is dat procesbeheerders zoekend zijn naar hun rol en dat proceseigenaren vooral focussen op hun eigen doelstellingen.  

In een drietal interactieve workshops hebben we in het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) procesmanagement op de kaart gezet. Doel was om voor procesbeheerders van de ondersteunende processen een gedeeld beeld van procesmanagement te creëren en om gezamenlijk de vertaling te maken naar wat procesmanagement kan betekenen in de organisatie.  

Procesbewustzijn en procesvolwassenheid zijn mooie termen maar het is niet altijd gemakkelijk om de stap te zetten van theorie naar praktijk. Tijdens de eerste workshopdag hebben we daarom goede praktijkvoorbeelden van inspirerende sprekers centraal gesteld. Hiervoor waren we samen met de procesbeheerders van het AMC op bezoek bij AFAS. AFAS, een ICT dienstverlener (leverancier van het product Profit), heeft procesmanagement op een volwassen manier ingericht. De uitspraak van Dennis van Velzen van AFAS dat naast IQ en EQ ook de accu heel belangrijk is bij procesmanagement, maakte op mij veel indruk.  

 

Pascal Ravesteijn onderzoekt procesvolwassenheid en impact op het resultaat van organisaties van de Hogeschool Utrecht (HU). Aan de hand van de enquête van de HU maakt hij voor het AMC inzichtelijk waar zíj winst kunnen behalen op het gebied van procesvolwassenheid. Het levert een paar echte eyeopeners op. Een van de uitkomsten is dat de processen op dezelfde manier en begrijpelijk vastgelegd moeten worden. Inmiddels zijn procesbeheerders van het AMC dan ook gezamenlijk aan de slag om de universele procestaal BPMN te leren.  

Het mooiste resultaat van de drie workshops vind ik dat de procesbeheerders zelf met ideeën kwamen hoe ze als procesbeheerder konden groeien en besloten taken los te laten die weinig te maken hadden met processen. Om hun gedachtenproces te structureren, hebben de procesbeheerders in één van de workshops hun rol en taken als procesbeheerder getekend. Het onderling delen van beelden in plaats van woorden, zette het resultaat van deze workshop extra kracht bij. 

De workshop 'Procesbewustzijn' tenslotte, gaf procesbeheerders van het AMC inzicht in de meerwaarde van procesmanagement in hun rol. Ze vormden met elkaar een uniform beeld, waarbij ze het eens waren over het belang van de zachte kant van procesmanagement. De workshop is de start om procesmanagement en hun rol op de kaart te zetten. 

  

Deze workshops zijn geschikt voor organisaties waar behoefte is aan een gedeeld beeld rondom procesmanagement en wat het zou kunnen betekenen in de organisatie. Met oog voor samenwerking zorgen wij voor speelse werkvormen met een duidelijk resultaat. Ben je nieuwsgierig wat deze workshops voor jouw organisatie zouden kunnen betekenen? Neem dan contact met mij op.  

Ben je geïnteresseerd in het volwassenheidsonderzoek van de Hogeschool Utrecht? Klik dan hier

Judith van der Mark

Innovaties, processen en mensen daar in mee krijgen is de passie van Judith. Dat doet ze met enthousiasme en resultaatgerichtheid om de klant verder te helpen.

Volg me op LinkedIn