Wat is de paardenkont in jouw project?

  • Posted on:  donderdag, 24 november 2016 10:48
  • Written by 

Op 14 november ben ik namens Squerist naar de Dag van het MKB in Heerlen geweest. Hier heb ik een aantal hele leuke contacten opgedaan, mogelijkheden in deze regio voor Squerist onderzocht, en als pas afgestudeerde stiekem ontzettend genoten van het gratis eten. Maar wat ik van deze dag vooral graag met jullie wil delen, is de enerverende presentatie die ik heb bijgewoond.

Karl Raats, een van onze Vlaamse zuiderburen, kwam hier namelijk spreken over professionele creativiteit. En dan vooral het gebrek daaraan. We hebben allemaal vast wel eens in de situatie gezeten waarin je binnen een bedrijf de vraag stelt 'Waarom doen we dit zo?'. En daar dan het (naar mijn mening meest afgestompte) antwoord ooit op komt: 'Gewoon, dit doen we altijd zo'. 

Mijn mening: als je iets doet omdat je het altijd al zo gedaan hebt, is de kans groot dat het beter en efficiëntier kan. Op dat moment is de manier waarop je iets doet namelijk helemaal niet afgestemd op de persoonlijkheden in en sterke punten van je team. Nou is het herkennen van deze situatie al een stap in de goede richting, maar het valt vaak vies tegen om echt te ontdekken waarom iets op die manier gebeurt en te evalueren of dit wel de goede manier is. 

Karl Raats heeft daar een goed voorbeeld bij, dat mij helpt bij het kritisch bekijken waarom wij bepaalde dingen doen zoals we ze doen. Zijn voorbeeld begon met de vraag waarom de rails van de trein op 1435mm van elkaar liggen. Waarom deze rare afstand als standaardmaat? 

Omdat de Engelsen begonnen met treinen maken en zij dit als standaardmaat gekozen hebben. 

Maar waarom hebben ze deze maat gekozen? Omdat de treinen in de fabriek gemaakt werden waar ook de trams gemaakt werden en die deze maat hebben. 

Maar waarom hebben trams deze maat? Omdat de trams gebaseerd waren op de standaardmaat van koetsen. 

Maar waarom hadden de koetsen dan deze rare maat? Omdat ze anders te breed waren voor de wegen en ze dan af zouden breken. 

Maar waarom hebben de wegen dan zo'n rare maat? Omdat de Romeinen die ooit zo aangelegd hebben. 

Maar waarom hebben de Romeinen die maat dan gekozen? Omdat de Romeinen berekend hadden hoe breed de assen van hun strijdwagens moesten zijn om ze zo gestroomlijnd mogelijk achter twee paarden te laten rijden. 

De afstand tussen de treinrails is dus 1435mm omdat dit de breedte is van twee paardenkonten.....

De vraag die ik van Karl Raats mee heb gekregen, en die ik graag aan jullie doorspeel is dan ook: "Wat is de paardenkont in jouw project?"

 

Anne Donkers

Anne is een jonge energieke testprofessional met kennis op het gebied van Agile testen, testautomatisering en Agile development. Vanuit haar achtergrond op het gebied van European Studies en International Relations heeft zij een brede en verfrissende kijk op het testvak.