Eindelijk een Agile framework voor testprocesverbeteringen

  • Posted on:  woensdag, 30 november 2016 12:56
  • Written by 

 

Als steeds meer bedrijven over gaan op een Agile manier van werken, en men kiest bij Agile1 “Personen en interactie” boven “processen en tools”, waarom focussen de huidige frameworks voor testprocesverbetering zich dan vooral op “processen en tools”? Ik heb behoefte aan een framework waarbij “personen en interactie” voorop staan. Een new school framework dus. 

En zo begon mijn zoektocht, nu ruim een jaar geleden, naar de ideale “scantool” voor testprocessen. Met scantool bedoel ik een hulpmiddel bij het in kaart brengen van een testproces, zodat ik weet wat er verbeterd kan worden en na afloop inzichtelijk kan maken welke sprong voorwaarts er is gerealiseerd. Uiteraard begon mijn zoektocht met het bekijken van wat er al bestaat op dit gebied. Ik gebruik wel eens het framework TPI Next van Sogeti, maar dat is afgestemd op TMap Next en daardoor vooral bruikbaar in waterval omgevingen. Een ander bekend framework is TMMi van de TMMi Foundation. Hoewel men claimt dat dit zowel toepasbaar is in waterval- én Agile omgevingen, vergt de assessment aan de hand van de vragen of eisen per level heel veel tijd. Bovendien zijn de vragen op een lastige manier gesteld waardoor ik TMMi in het gebruik allerminst Agile zou willen noemen. TI4Agile (van Polteq) is op Agile omgevingen gericht en doet qua vorm erg aan TPI Next denken, maar TI4Agile is vooral gericht op wat men doet (processen en tools) in plaats van bijvoorbeeld wie het doet (de mens). En laat dat nou precies de meest gestelde vraag van mijn klanten zijn: “Wie moet wat, wanneer en hoe testen?” 

De old school frameworks geven mij vooral het gevoel dat het anders zou moeten, maar daarmee heb je nog geen nieuwe scantool. Ik besloot daarom een brainstormsessie te organiseren met collega’s van het Test Gilde binnen Squerist. Dat werd een leuke avond waarbij hee
veel post-its werden geplakt en verhangen. Het bleek nog niet zo makkelijk te zijn om een nieuw concept te bedenken. Het bepalen welke dingen er wel en niet toe doen was al lastig. We kwamen uit op 52 factoren die van invloed kunnen zijn op het testproces. Oef! 

Ik heb het even laten rusten. We gingen ondertussen aan de slag met het opstellen van een nieuwe testpropositie voor Squerist, en die sloot uiteindelijk mooi aan bij het motto van Squerist, namelijk “de mens staat centraal”. Dat galmde behoorlijk door mijn hoofd toen ik d
e draad weer oppakte. De mens centraal, personen en interactie. Ineens werd het heel duidelijk waar de new school scantool aan zou moeten voldoen. In plaats van uitgaan van het proces, probeerde ik samen met mijn collega Arend-Pieter eens alles op te hangen aan verschillende rollen. En dat voelde heel natuurlijk en logisch. En voor we het wisten was het nieuwe framework daar: Het Test Rol Optimalisatie Model, afgekort TROM. 

Op de achtergrond hebben we er weken of misschien wel maanden aan gewerkt, veelal in de avonduren. We hebben bij opdrachten waarbij we TPI Next scans uitvoerden schaduw gedraaid met TROM, en ons framework steeds bijgeschaafd tot een zeer werkbaar model. Ons vertrouwen groeide, maar wat zou de buitenwereld ervan vinden? Ineens was het moment daar dat wij TROM zouden introduceren bij het Test Gilde, en dat was best wel spannend. Deze groep staat erom bekend kritisch te zijn. Bovendien heeft een lid van het Test Gilde meegeschreven aan een boek over TMMi. Dat voerde de druk nog wat op. Tijdens de presentatie leek het ijzig stil. Wat vond men ervan? 

Ik kon het niet op de gezichten lezen. En hoe moesten wij reageren als iets waar wij heilig in geloofden zou worden af
geschoten? 

Ik mag wel zeggen dat de opluchting heel groot was toen het Test Gilde unaniem enthousiast reageerde op TROM. Zelfs eerdergenoemde TMMi aanhanger gaf een compliment over de originele invalshoek, door uit te gaan van de testrollen, en gaf aan dat dit beter aansloot op het Agile gedachtengoed dan TMMi. De positieve feedback van het hele Test Gilde geeft ons weer nieuwe energie om TROM verder uit te werken. 

Arend-Pieter en ik mogen binnenkort het management en salesteam van Squerist kennis laten maken met ons nieuwe framework. Persoonlijk vind ik het leuk als je vanuit een gedachte dat iets anders en beter moet kunnen, kan komen tot een ontwerp en een echt product. Ik ben ervan overtuigd dat TROM bedrijven gaat helpen om snel inzicht te krijgen in het testproces en vooral ook om snel verbeteringen per rol te kunnen doorvoeren, zodat iedereen precies weet “wie wat, wanneer en hoe” moet testen. Ik kan daarom niet wachten op opdrachten waarbij we met TROM aan de slag mogen gaan. Laat maar komen!

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Agile_software_development#The_Manifesto_for_Agile_Software_Development

Carin de Bont

Carin is begonnen als programmeur/ technisch ontwerper, en via allerlei testrollen doorgestroomd naar testconsultant. Door die brede ervaring voelt ze zich een echte allrounder, wat helpt om bruggen te slaan tussen Business en IT. 

Volg haar ook op LinkedIn