Asterix en de DevOps uitdaging

  • Posted on:  woensdag, 25 januari 2017 08:17
  • Written by 

Nu denkt u vast “Wat heeft Asterix met DevOps te maken?”. Graag  leg ik u dat uit.  

Onlangs was Ik bezig met een wijziging van de applicatie waar wij als scrum team verantwoordelijk voor waren. Wij hadden een release klaar staan en deze moest naar productie. Voordat een wijziging in productie doorgevoerd kan worden moet er eerst een aantal stappen doorlopen worden. Je hebt in je organisatie altijd te maken met mensen die over je change geïnformeerd moeten worden, de beheerders van andere systemen bijvoorbeeld. In de meeste organisaties gelden in het kader van change management, ook bepaalde procedures die gevolgd moeten worden 

En terwijl ik daarmee bezig was moest ik ineens aan Asterix denken. Om specifieker te zijn moest ik denken aan een van de opdrachten die Asterix moest uitvoeren in het avontuur “Asterix en de helden”. De opdracht die Asterix krijgt is het verkrijgen van “vrijgeleide A38” in het huis dat gek maakt. U raad het al, het huis dat gek maakt is een grote metafoor voor een alles verstikkende bureaucratie, vergelijkbaar met de betere boeken van Kafka 

 

Formulieren of Fulliautomatix?

De reden dat ik tijdens dit change management proces aan dit Asterix avontuur moest denken spreekt natuurlijk voor zich. Ik was voornamelijk bezig met het doorlopen van bureaucratische stappen die eigenlijk niks toevoegden aan de kwaliteit van het product. Een voorbeeld. Je gaat met het change formulier naar je manager, die zet een handtekening en geeft het formulier aan je terug. Daarna mag je met het formulier naar de Change Board waar dezelfde manager in deelneemt. Een compleet overbodige handover van werk dus. Een ander voorbeeld. Er moet conform de procedure een implementatie draaiboek bij het change formulier aanwezig zijnDit laat zien dat er goed over de implementatie strategie is nagedacht. Dat het draaiboek dankzij verregaande automatisering op één regel past (inloggen, applicatie selecteren, versienummer invoeren en op start drukken) doet er niet toe.  

Asterix komt in zijn avontuur ook alle facetten van de bureaucratie tegen, lange procesketens (eerst het groene formulier, dan met het groene formulier het roze formulier etc.), dead ends (afdelingen die niet meer bestaan of inmiddels een andere naam hebben gekregen), medewerkers die stokdoof zijn (behalve als hun manager iets tegen ze zegt). Uiteindelijk weet Asterix natuurlijk deze bureaucratie te verslaan.

 

Het verslaan van de bureaucratie is ook een onderdeel van de DevOps belofte. Door zelforganiserende teams, het automatiseren van werkprocessen en het toepassen van LEAN kunnen we slimmer omgaan met het in productie nemen van software en het verminderen van bureaucratieEn soms kunnen activiteiten die vroeger wel toegevoegde waarde hadden door veranderende technologie of betere tools onnodig zijn geworden. Op deze manier voorkomen we dat de organisaties waar we werken door de bureaucratische last veranderen in een huis wat gek maakt. 

 

Voor de enthousiastelingen onder ons nog wat leuke connecties tussen Asterix en DevOps. 

Asterix is onderdeel van een Tribe (de Galliërs), de smid van het dorp heet in de Engelse versie Fulliautomatix, de druïde heet in het Engels Getafix.

Wie nog meer Asterix – DevOps connecties ziet mag zich melden.