Certified Mobile App Professional – meer dan alleen het kantelen van je mobiele telefoon

 • Posted on:  donderdag, 02 februari 2017 10:05
 • Written by 

Onlangs stond er op Linkedin een update van een testconsultant die vond dat de opleiding Certified Mobile App Professional (CMAP) meer is dan alleen het kantelen van je mobiele telefoon. Het bracht me op gedachten om deze blog te schrijven. 

Sinds vorig jaar geef ik deze cursus intern voor mijn collega’s bij mijn werkgever Squerist en aan externe klanten. Bij mijn vorige opdracht vertelde ik al met enthousiasme over het geven van deze cursus, maar de respons was meestal: 

 • Mobiel testen is simpel. Het testen op wat mobieltjes en wat iPadjes; 
 • Mobiel testen is alleen het kantelen van je telefoon; 
 • Mobiel testen kan gewoon op een pc worden gedaan; 
 • Je hebt genoeg kennis met je TMap Next en SCRUM certificering. 

Dit was deels waar, maar de waarheid ligt wel wat anders. Ik ga hier even dieper op in aan de hand van bovenstaande stellingen. 

Mobiel testen is simpel: Het testen op wat mobieltjes en wat ipadjes. 

Het bepalen van de scope is bepalend hoeveel tijd je nodig hebt  om te gaan testen. Je kunt  zelf de volgende vragen stellen: 

 • Welk Operating System (OS)  wil je ondersteunen met je app, bijvoorbeeld  IOS, Android of Windows? 
 • Welke versies van de OS wil je ondersteunen met je app, bijv. IOS9, Android 6.0? 
 • Op welke schermgrootte moet het passen, bijvoorbeeld 6 inch, 11 inch, enzovoorts? 

Dus als je opdrachtgever aangeeft dat de app op alle Android apparaten moet werken, dan kan je aangeven dat er meer dan 24.000 unieke Android apparaten* zijn. Dat kost je aardig wat budget en tijd om dat te doen. De bedrijven met die resources zijn Google of Facebook. 

Mobiel testen is alleen het kantelen van je telefoon. 

Het kantelen van je telefoon is een van de testonderdelen  die gedaan moet worden. Bij deze test wordt gekeken of alle UI-objecten correct werken in portrait  en landscape. Er zijn veel meer testen die gedaan moeten  worden. Je kunt  hier denken aan bijvoorbeeld: 

 • In je mobiele telefoon zitten allemaal sensoren (GPS, camera, speakers, microfoon) die getest moeten worden in samenspraak met de app; 
 • Het testen van de verschillende maten van schermen; 
 • Het testen van de apparaattemperatuur. 

Dit is maar een kleine greep uit testgevallen voor een mobiele test. Wat opvalt tijdens deze cursus is de nadruk of je de app specifiek test, of het  mobiele apparaat in samenspraak met de app. 

Mobiel testen kan gewoon op een pc worden gedaan. 

De systeemtest  kan op een normale pc worden uitgevoerd. Je kunt hier denken aan bijvoorbeeld: 

 • Eerste functionele test; 
 • User interface test; 
 • Usability test. 

Dus het kantelen van je telefoon kan je gerust doen met  een emulator op een pc. De acceptatietest  van je app moet gedaan worden op een echt  apparaat. 

Je hebt genoeg kennis met je Tmap Next en SCRUM certificering. 

Deze certificeringen bereiden  je voor op het testen, maar bij mobile app testen test je toch andere dingen dan je normaal doet. 

Bij mobile app testen ga je bijvoorbeeld field testen . Dit doe je niet met een desktop applicatie tenzij je met je desktop, scherm en draden wil gaan lopen door de stad. Een recent voorbeeld is Pokemon Go. Met deze app maak je gebruik van GPS om door een stad te lopen . Als je app dan zou zeggen dat je rechts de sloot in moet lopen, dan weet je meteen dat je een bug te pakken hebt. Conclusie is dat ik vind dat je de CMAP certificatie nodig hebt naast de bestaande testcertificaten . 

*Bron: https://qz.com/472767/there-are-now-more-than-24000-different-android-devices/ 

Wil je meer weten over de opleiding Certified Mobile App Professional neem dan contact op met mij of met Squerist.

Dominique is al jaren testconsultant  in diverse branches op het gebied van front-end, mobile apps en testautomatisering. Hij is mede leraar voor deze opleiding samen met Richard Dekker.