DAS, da's funest

  • Posted on:  dinsdag, 28 maart 2017 11:24
  • Written by 

De meeste ICT-Dienstverleners kunnen er bijna niet meer omheen, de marktplaatsen en DAS-inkoopkanalen. Deze zogeheten Dynamische Aankoop Systemen zijn veelal de doorlopende aanbestedingen voor inhuur, net als de marktplaatsen die door bedrijven gebruikt worden die niet aanbestedingsplichtig zijn. Ook vanuit Squerist worden we af en toe gedwongen om deze kanalen te gebruiken om onze klanten te kunnen (blijven) bedienen door ons in te schrijven in deze digitale inkoopprocessen.

Ik vraag me af of bovenstaande digitale inkoopkanalen nu echt iets Nederlands is, wij lopen in Nederland toch vooral voorop als het gaat om efficiëntie en no-nonsens! Lekker alles digitaal, CV’tje knallen, opleidingen aanvinken, cursus en trainingen opvoeren en vooral, ja juist vooral niet met elkaar praten!

ICT Nederland heeft een tekort aan goed personeel. Het is dus aannemelijk om je als inkoper voor ICT-dienstverlening breed te oriënteren op waar je de juiste expertise vandaan kan halen. Op zich een prima uitgangspunt. Je laat het systeem pruttelen en de dienstverleners en kandidaten kun je langs de meetlat leggen. Je pikt er de drie meest economische aanbiedingen uit voor een nadere kennismaking (nu praten we wel) en de keuze is gemaakt. Geen lastige accountverantwoordelijke die vragen stelt, geen onnodige poespas. Gewoon het systeem voor het inkoopproces de eerste keuze laten maken. Wauw!

De meeste onder ons zullen de cynische toonzetting begrijpen. Ik snap de werkwijze, ik snap dat bedrijven in tijden van broekriem aanhalen keuzes maken. Ik kan het vanuit inkoopperspectief echt wel begrijpen. Een vaak gehoord signaal is dat bedrijven op deze wijze de kleinere specialistische dienstverleners ook aan boord kunnen krijgen. Dit klopt grotendeels, echter is men zich er wel van bewust dat deze bedrijven niet de ruimte en tijd hebben om steeds met hagel te schieten? Hebben ze enig idee hoe klein de kans is dat je met je aanbieding de opdracht kan binnenhalen? Enig idee hoeveel partijen niet meer mee springen door deze hoepel?

Steeds vaker zie je kleine tussenpartijen deze inkoopprocessen bewandelen, een paar euro in het tarief ertussen en schieten maar. Iedere inzet, uitgaande van een jaar per opdracht, is circa 1600x 5 Euro. Doe dit 10-12 keer en je boterham is gesmeerd. Toegevoegde waarde? Meedenken bij vervanging? Waarom?? Het zijn met name de kleine zelfstandigen die via dergelijke aanvragen aan opdrachten komen en veelal moeten inleveren in het uurtarief. Met alle consequenties van dien voor continuïteit bij langdurige opdrachten natuurlijk. Voor een paar euro meer stap je zo naar een andere opdracht, toch??

Waar ik echt moeite mee heb is de wijze waarop we omgaan met de menselijke kant van deze werkwijze. We selecteren alleen nog maar op basis van bewezen ervaring. Niemand stelt de vraag of iemand die zich al heeft bewezen op een bepaald vlak er nog wel voor open staat om hetzelfde kunstje weer uit te voeren. Verder leren, nieuwe kansen krijgen is nodig om de krapte op de arbeidsmarkt in te kunnen blijven vullen. Waarom kunnen we onze nieuwe populatie IT'ers niet die kansen geven om te laten zien wat ze kunnen? Meer dan voldoende jongeren, niet alleen bij Squerist, staan in de startblokken om zich te bewijzen maar worden grotendeels tegengehouden doordat ze niet door het digitale loket te krijgen zijn. Dus hoe meer van dergelijke systemen, hoe meer we onze groei en potentiële populatie IT’ers te kort doen. We remmen de groei van de ervaren mensen die op hun beurt weer de mogelijke kansen voor de nieuwe lichting bezetten. Snijden we ons dan niet in de eigen vingers en versterken we de krapte? Iedereen weet wat de financiële gevolgen daarvan zijn.

Voor Squerist is dit ook een reden om samen met onze klanten waar we wel welkom zijn de groei van onze medewerkers te faciliteren. Samen profiteren van het enthousiasme dat deze medewerkers hebben om daadwerkelijk een nieuwe uitdaging aan te gaan. Het gaat niet om wat iemand heeft bewezen te kunnen, het gaat wat ons betreft om wat iemand in zijn mars heeft om te bereiken!

Laatst hoorde ik al dat een aantal bedrijven hun marktplaats en/of DAS gingen stoppen. Ik juich het toe! De werkelijke reden hiervan zou ik graag eens willen horen. Zijn er inkopers die contact op durven te nemen? (Pas op, ik schijn “sales” te zijn….)

Bert Kramer

Bert heeft ruime ervaring als inhoudelijke accountmanager binnen de ICT. Hij is een echte expert als het gaat over testen en accountmanagement.

Volg Bert op LinkedIn

Latest from Bert Kramer