16 mei Leren in de Squerist speeltuin
Als test consultant kom je veel tools tegen. Het begint bij Microsoft Office en gaat via Notepad++ langs bevindingenregistratie-tools zoals Jira en HP QC naar specifieke test automatiseringssoftware zoals Tosca, Selenium en HP QTP. Bij Squerist delen we graag onze kennis, volgen we introductie cursussen en bestaan er gevorderden klassen om kennis te nemen van zoveel mogelijk verschillende tools. Werken met al deze software vraagt om een goede IT infrastructuur. We hebben altijd een goede werkomgeving bij Squerist, maar die was nog nooit zo gebruiksvriendelijk als nu.
In het verleden zorgde onze toolspecialist voor een virtuele desktop zodat we allemaal naar dezelfde omgeving keken als we bijvoorbeeld een basiscursus Selenium volgden. Voordeel is dat we meteen konden starten, nadeel was dat niemand behalve de specialist wist hoe je dit in kon richten. Dat moest anders kunnen.
De droom die ontstond klonk ongeveer zo: Zou het niet top zijn als we een server hadden waar allerlei tools op geïnstalleerd staan, waar iedereen admin rechten (Dit missen we meestal bij zowel klant als Squerist, gelukkig maar…) heeft en die zichzelf aan het eind van de dag weer reset naar de basis installatie. De oplossing was nog mooier dan dat.
Maar eerst zijn een paar collega’s natuurlijk zelf gaan sleutelen. Er werd een uit gebruik geraakte desktop afgestoft, linux erop gezet en Testlab 0.1 was geboren. Het bleek echter dat deze manier van werken extra werk en beperkingen met zich meebracht. Tijd is schaars voor fulltime consultants en beperkingen, daar houden wij niet van. In plaats daarvan kwam Amazon’s cloud dienst “EC2” in beeld. Hier kan je virtuele machines aanmaken, images daarvan creëren en op basis daarvan meerdere versies uitrollen. Ook standaard configuraties zijn beschikbaar, waar bijvoorbeeld de vaste SQL server er één van is. De licentiekosten voor MS SQL worden dan meteen meegerekend in de draaikosten.
Helaas is de interface van Amazon niet voor iedereen weggelegd. Voor onze collega’s wilde we juist een zo simpel mogelijke speeltuin creëren. Er moet dus een makkelijk te begrijpen schil omheen.
Het begint bij een simpele website waar je nieuwe virtuele machines kan opstarten. En met simpel bedoel ik ook echt SIMPEL. Een paar knoppen klikken en je kan beginnen. Het kan een tijdelijke zijn die om middernacht weer verwijderd wordt of een vaste machine die bewaard blijft. Om het Testlab opgeruimd te houden is die eerste variant erg handig. Na gebruik hoef je zelf niet na te denken over het opruimen. Ook voor licentiekosten is het fijn als er niet te veel virtuele machines aan staan die misschien niet eens gebruikt worden. Na het starten van een machine kan je een .rdp bestand downloaden, waarna je meteen verbinding kan maken met de desktop om aan het werk te gaan.
Wat kan je hier allemaal mee?
Je eigen kennis vergroten
Er staan allerlei tools geïnstalleerd waar je naar hartenlust mee kan oefenen om je eigen kennis en vaardigheden te vergroten. Omdat je administrator rechten hebt op de machine (iets dat je in een bedrijfsomgeving bijna nooit krijgt!) kan je naar hartenlust zaken installeren, aanpassen en weghalen. Zelfs als je de virtuele machine helemaal kapot maakt (en daar houden wij testers van) heb je binnen korte tijd al een nieuwe uitgerold.
Een cursus geven
De voorbereiding voor een cursus was nog nooit zo makkelijk. Je start voor iedere cursist een machine en kan de juiste zaken klaar zetten. Nu hoef ik voor het geven van een SQL basis cursus alleen maar een machine te starten, want SQL management studio staat al klaar en de server om mee te verbinden is ook al in de lucht. En omdat iedereen automatisch verbindt met dezelfde server kan je makkelijk je werk delen met een andere cursist.
Een demo geven aan de klant
Het mooie van de .rdp bestanden is dat vrijwel iedere pc verbinding kan maken. Dus heb je een bewuste tool even niet beschikbaar op een laptop, kan je het makkelijk laten zien met behulp van een machine uit het Testlab. Op een computer van de klant of eentje die je meeneemt.
Het Testlab van Squerist heeft al veel opgeleverd voor de cursussen en de individuele medewerkers doordat het ontzettend toegankelijk is en zeer compleet. Als iets zo goed werkt vraag je je wel eens af hoe je ooit hebt kunnen werken zónder. Met het Testlab heb ik hetzelfde gevoel. Kan me niet voorstellen dat we de afgelopen tien jaar bij Squerist zonder dit hulpmiddel hebben kunnen werken.
Wie is deze Squerister?
Richard Dekker
Richard heeft bij uiteenlopende klanten laten zien dat hij zich vast bijt in nieuwe materie en snel toegevoegde waarde levert.
Als mobile specialist is hij docent voor de cursus Certified Mobile App Professional (CMAP).
Scan de QR code om direct met Richard te linken.