01 jun Moet je als tester van een Mendix-applicatie kennis hebben van Mendix?
Anderhalf jaar geleden vroeg een organisatie om een testspecialist die mee zou gaan draaien in een scrumteam waarin een Mendix-applicatie werd ontwikkeld. Mijn eerste reactie was: “Maar ik weet niets van Mendix.”
Tot mijn verbazing bleek dat helemaal geen vereiste om te kunnen beginnen. Toch bleef ik me afvragen of je als tester echt goed een applicatie kan testen die gemaakt is in Mendix als je er zelf niets van af weet. Maar waarom zou een Mendix-applicatie een andere aanpak vragen qua testen dan een applicatie die op de traditionele manier tot stand is gekomen? Tenslotte test je het eindproduct op basis van de requirements die de business heeft opgesteld. Enerzijds is dit waar, maar anderzijds liggen de risico’s bij een Mendix-applicatie op een andere plaats.
-
-
Standaardfunctionaliteit
Mendix heeft een heleboel functionaliteit in standaardmodules en -bouwstenen die al grondig getest zijn. Dat hoef je niet opnieuw te testen.
-
Security / maintainability / portability / reliability
Als de opdrachtgever daarnaast ook kiest voor de cloud-oplossing van Mendix om de server te draaien, hoef je ook minder tijd en energie te steken in zaken zoals security en pentesten omdat dit grotendeels afgevangen wordt door Mendix zelf.
-
Ondanks dat je bepaalde risico’s dus niet hoeft te testen, blijven er nog genoeg risico’s over om te testen. Is de juiste functionaliteit ontwikkeld? Sluit de applicatie goed aan op de processen? Zijn de business rules goed geïmplementeerd? Is de performance goed genoeg? En is het datamanagement goed geregeld?
Van de leden van een agile/scrumteam wordt verwacht dat ze T-shaped zijn. Als tester kun je mijns inziens makkelijker bijdragen aan het behalen van het sprintdoel als je (basis-)Mendix-kennis hebt. Redenen hiervoor zijn:
-
-
Makkelijkere communicatie
Doordat iedereen dezelfde (Mendix-)taal spreekt, kan het team beter inschatten hoeveel testwerk er is. Bij refinements kun je beter op de inhoud ingaan.
-
Whitebox testen
De applicatie kan grondiger getest worden doordat de testspecialist zelf microflows kan inzien en daardoor gedetailleerder test.
-
Testautomatisering
-
Een testspecialist kan zelf id’s toevoegen aan schermobjecten zodat deze makkelijker te vinden zijn in testautomatiseringstools. Dit maakt de tester minder afhankelijk van de developer.
De vraag of je als testspecialist Mendix-kennis nodig hebt, hangt dus af van wat de organisatie vraagt. Wordt de testspecialist gevraagd om gebruikersacceptatietesten (GAT) uit te voeren, dan is Mendix-kennis niet per se nodig. Maar als de testspecialist gevraagd wordt om in een agile/scrumteam te werken tijdens een project, dan zie ik alleen maar voordelen als een testspecialist (basis)kennis heeft van Mendix. Dit komt de kwaliteit van het uiteindelijk opgeleverde product namelijk alleen maar ten goede en je kunt als tester ook beter bijdragen aan het team.
Wie is deze Squerister?
Sander Meuwese
Als consultant binnen Squerist brengt Sander dagelijks zijn opdrachtgever verder op gebied van software kwaliteit. Dit doet hij bij opdrachtgevers in diverse branches, zoals de infrastructuur, zorg, telecommunicatie en onderwijs. Sander vindt het leuk dat hij door zijn brede interesses en technische kennis in verschillende rollen een bijdrage kan leveren binnen organisaties. In alle fasen van de software development lifecycle en zelfs daarna. In de afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in low-code applicaties. Gartner voorspelt dat low-code in 2024 verantwoordelijk is voor meer dan 65% van alle applicatie ontwikkelactiviteit. Hij haalt er veel energie uit om bedrijven hierbij succesvol te laten zijn. Naast consultant is Sander ook actief binnen de low-code chapter binnen Squerist. Hier werkt hij samen met collega’s aan het verder brengen van de expertise.
Scan de QR code om direct met Sander te linken.