Squerist Foto Brein

Over Robinson Crusoe, Corona en consultancy

Een paar jaar geleden heb ik het originele boek ‘Robinson Crusoe’ van Daniel Defoe gelezen. Echt een fantastisch boek. Het is natuurlijk gewoon een mooi verhaal en prettig geschreven. Maar gaandeweg het boek kreeg ik steeds meer het gevoel dat het boek eigenlijk over creativiteit gaat. Creativiteit? Ja, creativiteit. Als je ziet hoe creatief Robinson Crusoe de problemen waar hij tegenaan loopt oplost, dat is briljant! Aan het begin van het boek is hij een saaie boekhouder die niet veel kan, aan het eind is hij een inventieve doorzetter die altijd oplossingen vindt voor problemen en nooit opgeeft. Hoe hij zo creatief is geworden? Doordat hij in een situatie is geplaatst waarin hij wel creatief moest zijn om te overleven. Als hij niet in die situatie was geplaatst, als hij dus niet alleen op een onbewoond eiland was aangespoeld, dan was hij nooit zo creatief geworden.

Maar wat heeft dat met Corona te maken?

Ik merkte zelf dat ik door Corona ook creatiever ben geworden. Laat ik daar een voorbeeld van geven. Aan het begin van de Corona crisis kwam ik in contact met een organisatie die wilde weten hoe volwassen hun testen is. Nu heb ik al een heleboel TMMi assessments gedaan, dus wellicht klinkt dit als een abc-tje. Nu is een volwassenheidsassessment nooit een abc-tje maar daar kwam nu ook nog Corona en het bijbehorende thuiswerken bij. En ineens, omdat alles online moest, bedacht ik allemaal oplossingen voor deze problemen. Zoals een opgenomen presentatie om de doelstellingen en aanpak van het assessment te introduceren bij de betrokkenen. En die presentatie had ook nog twee niveau’s waardoor er meerdere doelgroepen bediend werden met de presentatie. Daarnaast heb ik alle interviews online gedaan en dat ging eigenlijk prima. De rapportage heb ik in PowerPoint gedaan. Dat had ik eerder gedaan en nu voegde ik weer opnames er aan toe. En dat werkt fantastisch! Iedere keer als ik een procesgebied had uitgewerkt nam ik de uitkomsten en adviezen op. Vroeger moest ik dat in één keer presenteren en je kunt gewoon niet alles scherp op de korrel hebben als je dat doet. Nu nam ik het stukje voor stukje op wat de inhoud gewoon beter maakte. Het onderwerp waar ik het meest onzeker over was, was de online workshop waarin we de adviezen bespraken en prioriteerde. Gelukkig zijn daar prima tools voor online dus dat ging ook goed. Uiteindelijk heb ik alle onderdelen van het assessment dus online gedaan, voor alle uitdagingen vond ik een oplossing.

En wat vond de opdrachtgever ervan?

Die was ook erg tevreden. Iedereen kon de presentaties zien wanneer zij zelf wilde, iedereen gaf aan dat de uitkomsten juist en volledig waren, iedereen voelde zich goed betrokken en iedereen was blij met de duidelijk, concrete uitkomsten.

Deze manier van werken had ik waarschijnlijk niet ‘uitgevonden’ als er geen Corona was geweest. Dan zou ik mijn normale manier van werken hebben toegepast. Met andere woorden: ik was net zoals Robinson Crusoe; door omstandigheden kwam ik in een situatie waardoor ik wel uit mijn comfort zone moest, ik kon niet op de normale manier werken. En toen bleek dat ook te kunnen! Sterker nog, misschien is dit assessment wel beter gegaan dan wanneer ik het op de ouderwetse manier had uitgevoerd. Natuurlijk, Corona is niet leuk en ik ben blij dat het einde in zicht lijkt. Maar het heeft ook hier en daar, op onverwachte terreinen, verder gebracht. Ik hoop dat ik in de toekomst vaker in de situatie kom dat ik mijn creativiteit toe moet passen.

 

JJCannegieter

Wie is deze Squerister?

Jan Jaap Cannegieter

Jan Jaap heeft in zijn carrière uiteenlopende opdrachten uitgevoerd en organisaties geholpen op het gebied van requirements, quality assurance, testen, procesverbetering en regievoering. Bij zijn werk stimuleert en faciliteert hij medewerkers en opdrachtgevers om ons vakgebied zo goed mogelijk toe te passen.
De grootste drijfveer van Jan Jaap is mensen en organisaties helpen succesvoller te worden. Dit uit zich onder andere in het met veel energie en plezier verzorgen van cursussen en workshops alsmede het coachen van mensen op zowel harde als zachte vaardigheden.
Naast zijn werk bij onze opdrachtgevers is Jan Jaap ook regelmatig namens Squerist te vinden als spreker op internationale conferenties en heeft hij diverse boeken en artikelen gepubliceerd.

Scan de QR code om direct met Jan Jaap te linken.Naar de inhoud springen