25 aug Peter Robbemond en Adrian Canlon in gesprek over Business Transformation (BT)
Peter Robbemond – Business Transformation Specialist – en Adrian Canlon – Unit Manager Business Transformation – gaan met elkaar in gesprek over Business Transformation (BT).
Adrian: Eerst maar even voorstellen
Peter (BT specialist): Mijn motto is ‘afspraak is afspraak’. In elk project streef je als team, afdeling of organisatie een doel na en met elkaar bepaal je hoe je dat gaat bereiken. Het belangrijkste voor mij is dat ik waarde creëer voor de opdrachtgever waarvoor ik werk, dat ik ze echt verder help. Daarbij zit ik graag in een rol waarbij ik een brug sla tussen business en informatievoorziening.
Adrian (unit- en accountmanager BT): Ik heb ook altijd op het snijvlak van die twee werelden gewerkt en dat zijn totaal verschillende werelden. Die bij elkaar brengen, dat is mijn sterke punt. Ik geniet daarvan. Als ik een motto zou hanteren is dat ‘willen begrijpen’. Ik ben geïnteresseerd en tegelijkertijd realistisch. Ik ben nieuwsgierig naar waar de wereld heen gaat, naar alles wat nieuw is. Ook ben ik altijd op zoek naar hoe mensen in elkaar zitten en wat ze drijft. Ook als er bijvoorbeeld iets fout gaat, wil ik weten hoe dat komt. Hoe zit het nou echt? Waar zit de nuance? Dat vind ik mateloos interessant.
Peter: Dat is een mooie eigenschap, zoeken naar die nuance. Goed luisteren en willen begrijpen is heel belangrijk, zowel voor consultant als voor een manager-accountmanager. Want hoe beter je een probleem begrijpt, hoe beter je het kunt oplossen.
Business Transformation? Waar hebben we het dan over?
Adrian: Ik ben sinds begin 2020 unitmanager van dit team en dus lang niet zo doorgewinterd als Peter en de andere specialisten van de unit. Ik ben nog lerende. Gelukkig is Peter ook docent, dus ik kan van hem veel leren over dit vakgebied.
Als ik nadenk over processen dan denk ik: iedereen wil zijn of haar werk goed doen. In welke beroepsgroep ook, je wilt dat je processen op orde zijn, dan is het ‘opgeruimd’ en kan al je energie gaan naar je ‘echte’ werk, of dat dan een interne of externe klant is, een andere organisatie, een patiënt, wie dan ook. En het creëert ruimte voor innovatie.
Peter: Adrian is wel wat te bescheiden over zichzelf. Hij is ook een ervaren specialist. Wat ik zou willen aanvullen, is dat het op orde hebben van je processen met een constant resultaat belangrijk is voor de kwaliteit. Het maakt je betrouwbaar en dat is belangrijk voor tevreden klanten. Ook biedt het rust wanneer de basis op orde is. In mijn huidige opdracht ervaarden we dit toen de coronacrisis begon. Het was fijn dat we ons konden richten op de bijzondere situatie die dit met zich meebracht en niet meer hoefden na te denken hoe we ons vak eigenlijk moeten uit oefenen. Het geeft armslag om in te spelen op veranderingen en dat is belangrijk in een wereld die continu en snel verandert.
Adrian: Dat is het gave van onze specialisten. Zij kunnen ervoor zorgen dat passievolle vakmensen hun werk goed kunnen doen omdat de basis op orde is.
Peter: En het gaat verder, want heel veel organisaties zijn verweven met andere organisaties, elk een schakel in een grotere keten. Die procesketens, dat vind ik interessant. Waar zijn de aansluitingen of koppelvlakken, hoe beïnvloedt het elkaar en hoe kan je dit gezamenlijk optimaliseren?
Ketens zijn in mijn werk altijd een thema geweest. Dat begon al tijdens mijn opleiding Bedrijfskunde. En door de jaren heen heb ik bij veel verschillende klanten gezien hoe belangrijk ketens zijn. Je wilt niet alleen je eigen klant tevreden stellen, maar ook de klant van de klant.
Een opdracht die me wat dat betreft is bijgebleven, was de ketenoptimalisatie bij een overheidsinstantie waarbij alle kolommen afzonderlijk hun eigen werk heel strak georganiseerd hadden, maar ze elkaar onderling soms flink in de wielen reden. Toen we ze bij elkaar zetten, realiseerden ze zich dat ze allen deel uitmaakten van een keten en dat de schakels nauw op elkaar aansloten. Ze kregen begrip voor de problematiek van de anderen en zo konden we stapje voor stapje verbeteringen doorvoeren. Daarmee zag ik hoe essentieel het is dat organisaties en mensen zich bewust zijn van de totale keten waar ze deel van uit maken en dat, door dat goed op elkaar af te stemmen, het totale resultaat flink kan verbeteren.
Ik luister goed naar de klant om diens vraag of probleem te doorgronden. Pas dan kies ik de methoden en technieken om de klant verder te helpen. Je persoonlijke ‘toolbox’ groeit doordat je door de jaren heen steeds meer leert. Mijn collega’s bij Squerist hebben ieder weer andere dingen in hun ‘toolbox’. Enerzijds doordat ze andere ervaringen hebben, anderzijds omdat ze andere mensen zijn. Zo kunnen we allemaal Lean en Agile/Scrum toepassen. Maar deze tools zien we nooit als doel op zich. Het moet niet alleen helpen het probleem op te lossen, het moet ook bij de klant passen. Een organisatie is primair een club mensen. Hoe werken zij samen, hoe functioneren zij, wat zijn hun waarden? Wat wil je met de organisatie. En welke methode hoort daarbij?
Adrian: Dat is de rol van al onze Business Transformation specialisten. En dat doen ze allemaal op hun eigen manier. Ik heb een aantal heel gave dingen gedaan in mijn leven, hele coole projecten gedaan, maar waar ik nu middenin zit is misschien wel het allergaafste: de expertise van Business Transformation goed in de spotlight zetten. Het zijn allemaal heel goede, gedreven professionals met veel kennis en kunde en allemaal hebben ze gave dingen gedaan. Die mensen kunnen neerzetten in opdrachten waar ze goed tot hun recht komen en echt blij zijn, dat geeft een kick.
Binnen het team zijn veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen. Wat zijn specifieke eigenschappen van Peter en Adrian?
Peter: analytisch en grondig zijn woorden die passen bij mijn zakelijke profiel. Complexe problemen doorgronden. Wat ik ook heel belangrijk vind, is om dingen af te maken zodat mensen er ook echt iets mee kunnen. Tegelijkertijd heb ik behoefte aan overzicht: wat is de relatie tussen het probleem en het functioneren van een organisatie?
In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met lifehacking. Ook heb ik een ligfiets waarmee ik naar mijn werk ga als dat kan. Mensen zijn daar nog wel eens verrast over, dat is leuk.
Adrian: Die tegenstelling herken ik ook wel bij mezelf. Ik benader zaken rationeel waarbij ik doorgaans rustig blijf in elke situatie. Ik vind het belangrijk dat bij het maken van keuzes feiten een grotere rol spelen dan emoties. Ik ga niet mee in overbodige emoties maar pak de andere, rationele kant. In mijn vrije tijd maak ik graag abstracte schilderijen en doe mee aan obstacleruns in binnen- en buitenland. Dat zijn goede manieren om even alles los te gooien, even niet na te denken.
Wie is deze Squerister?
Adrian Canlon
Als unitmanager van Unit Testen Zuid en Unit Business Transformation werkt Adrian samen met de professionals aan de ontwikkeling van deze unit en de bijdrage aan de ontwikkeling van ons vakgebied. Adrian is in staat om binnen zijn unit de mens echt op 1 te zetten en hiermee iedereen in staat te stellen het beste uit zichzelf te halen.
Naast unitmanager is Adrian ook gecertificeerd CAT-docent en is hij geaccrediteerd om CAT-docenten op te leiden. Binnen Squerist was hij dan ook de initatiefnemer voor Agile testen en verzorgt hij meerdere Agile gerelateerde trainingen.
Scan de QR code om direct met Adrian te linken.
Wie is deze Squerister?
Peter Robbemond
Peter is een ervaren consultant die werkt op het snijvlak van organisatie, processen en ICT. Eén van zijn sterke punten is dat hij strategie vertaalt naar het tactische en operationele niveau. Dit komt vooral in zijn projecten tot uitdrukking.
Peter acteert in de verschillende (project-) fases: analyse, ontwerp, realisatie, implementatie en optimalisatie.
Hij is betrouwbaar (‘afspraak = afspraak’), pragmatisch en creatief. Klanten roemen zijn empathisch vermogen en vinden hem prettig in de omgang.
Scan de QR code om direct met Peter te linken.