12 jun Squerister aan het woord: Arnout Karssenberg over ‘social undistancing’ tijdens het thuiswerken “We wilden niet iets doen wat iedereen al deed.”
Hoe zorg je ervoor dat thuiswerken leuk blijft? Het is inmiddels een cliché, maar in deze tijd is het cruciaal om verbonden te blijven. Niet alleen om efficiënt te kunnen blijven samenwerken, maar ook om vereenzaming te voorkomen en om plezier te blijven houden in het werk. Bingo’s, quizjes, digitale koffiemomenten, vrijmibo’s via Microsoft Teams: in deze tijden van werken op afstand is er in veel organisaties geen gebrek aan virtuele teamactiviteiten.Ook bij mijn huidige opdrachtgever worden deze sinds half maart regelmatig georganiseerd. Het Agile team waar ik als tester deel van uitmaak, doet vaak aan deze organisatiebrede activiteiten mee. Na enige tijd ontstond echter de behoefte om ook als team leuke dingen te organiseren. Per slot van rekening zijn onze directe teamgenoten de mensen waar we dagelijks mee werken, waar we afhankelijk van zijn om onze user story’s af te werken en onze sprintgoals te behalen. Aangezien de helft van het team in India is gevestigd, waren we er voor de lockdown al aan gewend om elke dag te overleggen via Microsoft Teams en Slack. Waarschijnlijk was het daardoor voor ons relatief gemakkelijk om ons aan te passen aan de nieuwe situatie die door het verplichte thuiswerken ontstond. De meesten van jullie zullen het ermee eens zijn dat er niets boven ‘face-to-face’ menselijk contact gaat. Maar als we toch gedwongen op afstand moeten werken, kunnen we beter maar ons best doen om de afstand digitaal te overbruggen: social undistancing. (Helaas heb ik deze term niet als eerste bedacht: op Google levert de term al ruim 24.000 resultaten op.)
Originele activiteiten
En tja, wat doe je dan? De zoveelste pubquiz houden? Iedereen zijn eigen kopje koffie laten zetten en dat samen voor de webcam opdrinken? Nee, we wilden niet iets doen wat iedereen al deed en besloten op zoek te gaan naar minder ‘afgezaagde’ activiteiten. De uitdaging is natuurlijk om leuke bezigheden te vinden die niet al te veel tijd kosten, maar wel energie geven en bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid binnen het team. Een teamgenoot vond al snel een website met leuke aanbevelingen, link. Vervolgens mochten we stemmen op onze drie favoriete activiteiten. Dat was een goed idee, want je wilt geen collega’s dwingen om mee te doen aan iets waar ze eigenlijk geen zin in hebben. Bovendien wil je dat zo veel mogelijk teamleden meedoen. Dit werkte in het algemeen prima. Alleen bij de activiteit Drie minuten push-ups bleek dat sommigen ineens niet zo veel zin meer hadden in iets waar ze zelf op hadden gestemd…Een andere leuke activiteit was MTV Cribs: the COVID-19 Working From Home Edition. Een hele mondvol, dus noemden we het maar Show your house. Zoals je wellicht al hebt geraden, was het idee dat je een filmpje van je huis of appartement maakt en dat aan je collega’s laat zien. Hoewel het misschien wat onwennig is om collega’s een blik te laten werpen in jouw slaapkamer of badkamer, is het wel een heel effectieve manier om elkaar te leren kennen!
Om de gesprekjes bij het koffieapparaat te vervangen, delen we elke dag een willekeurige ‘icebreaker question’ (link) in ons Slack-kanaal. Iedereen kan de vraag beantwoorden wanneer het uitkomt, bijvoorbeeld tijdens een korte pauze. Ze gaan altijd over dingen die niets met het werk te maken hebben, bijvoorbeeld waar je het liefst op vakantie gaat, wat je zou doen als je de loterij zou winnen, of wat je favoriete geur is. Hierdoor ben ik dingen over mijn directe collega’s te weten gekomen die ik anders nooit zou hebben geweten. Bovendien kom je er op deze manier ook achter hoe jouw teamgenoten tegen jou aankijken. Een van de leukste vragen vond ik deze: “Als je van plan zou zijn een bank te overvallen, welke twee teamgenoten zou je dan als je handlangers kiezen?” Ik was verrast door de uitkomst, want ik was een van de populairste kandidaten. Maar of ik daar nou trots op moet zijn?
De volgende activiteit wordt Two truths and a lie, het klassieke spelletje waarbij je twee waarheden en een leugen over jezelf moet vertellen. De bedoeling is natuurlijk dat je collega’s raden welke van de drie uitspraken de leugen is. Een simpele formule, maar een garantie voor een leuk intermezzo op een drukke werkdag.
Wanneer doen we het?
Het kan best een uitdaging zijn om een tijdstip te vinden dat iedereen uitkomt. Als je, zoals wij, in twee verschillende tijdzones zit, is dat extra lastig. Maar net als bij ‘gewone’ afspraken kom je daar altijd wel uit. Als je echt een keer een activiteit wilt plannen die wat meer tijd kost, kun je die ook ‘voor de liefhebbers’ in de avonduren inplannen. Zo heb ik bijvoorbeeld met een aantal teamgenoten een soort online escape room gespeeld (link). Echt een aanrader overigens! Ik raad wel aan om dit alleen bij uitzondering te doen, want voor je gezondheid is het beter om in de avonduren ook eens achter die computer vandaan te komen.
Ik hoop dat je het leuk vond om dit te lezen. Wie weet heb ik je zelfs geïnspireerd om in jouw team soortgelijke activiteiten te organiseren. Mijn ervaring is dat het een tijdsinvestering is die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Ze zorgen namelijk voor meer werkplezier, meer teamgeest en daardoor een hogere productiviteit. En zo komen we deze moeilijke periode van isolatie toch goed door!
Wil je meer weten over mijn ervaringen? Laat het even weten in de comments of scan de QR code om je met mij te verbinden op LinkedIn. Ik daag René van Veldhuijzen uit om als volgende in deze reeks iets te delen over zijn uitdagingen en ervaringen.
Wie is deze Squerister?
Arnout Karssenberg
Arnout is een Test Specialist die veel kennis heeft van de diverse test- en ontwikkelmethodieken. Hij is in het bezit van BiSL, Agile Scrum Foundation en TMAP certificaten en heeft uitgebreide kennis van diverse lowcode platformen als Outsystems en Salesforce. Samen met zijn onderderzoekende houding brengt hij vele opdrachtgevers verder.
Scan de QR code om direct met Arnoud te linken.