Squerist Blog Nieuws Digitale Transformatie

Squerister aan het woord: Brian over online intake: Digitale transformatie in een nacht.

Corona, quarantaine, thuiswerken, mobiel, digitaal, online, teams, teams, teams…

Vroeger, dat klinkt lang geleden, maar dat zijn bijna zeven weken. Ineens moest ik net als de rest thuiswerken en kreeg ik te horen dat mijn project voor onbepaalde tijd werd opgeschort vanwege COVID-19. Dit betekende dat mijn inzet bij de opdrachtgever eindigde per 31 maart. Als professional wil je alles netjes afronden en een goede digitale online overdracht doen. Reconciliaties op rapportages, waarborgen dat de userstories in orde zijn, release naar productie verifiëren, valideren en accorderen. Check. Digitaal afscheid nemen, opschonen e-mailbox en laptop. Check. Laptop meegeven aan je leidinggevende. Check. Cadeaus per post ontvangen, altijd leuk!

En dan? Ik wilde niet op de bank zitten en zeker niet in deze periode.

Gelukkig werd ik een week voor 31 maart via LinkedIn benaderd voor een gave opdracht bij een Hi-Tech klant te Veldhoven. Ik heb een motivatiebrief in het Engels moeten aanleveren en bleef daarin dichtbij mezelf en mijn passies. De opdrachtgever was erg onder de indruk en maakte zelfs extra tijd voor mij vrij voor een online intakegesprek op 31 maart.

Ik was heel erg blij, maar voelde wel een ander soort spanning. Online intake?! Ik dacht na, volgens mij heb ik wel eens een intake gehad waarbij ik fysiek in Amsterdam was en er online een opdrachtgever uit New York aansloot. Toen hadden ze mij aangenomen. Waarom voel ik dan deze spanning? Je gaat jezelf dan moed inpraten en denken: “Zij hebben uitdagingen en hebben mij gewoon nodig.”

Daar zit je dan thuis, gelukkig had mijn vrouw er rekening mee gehouden en had ze onze dochter van vier verteld: “Papa heeft een belangrijk gesprek voor het werk, we mogen hem niet storen” en is met haar in de tuin gaan spelen. Ik dacht steeds bij mezelf: “Gewoon net doen alsof het echt een fysieke intake is, let op hun houding, let op wat voor kleding de klant aan heeft, spiegelen.”

31 maart 12:58 uur. Ik ga online, webcam doet het. Check. Geluid doet het. Check. De klant komt online, blijkt dat zijn webcam gewoon uitstaat. Zo direct als ik ben, geef ik dat aan en krijg als antwoord dat dit een test is om te kijken hoe ik zou reageren. Ik vraag of ik tijdens het intakegesprek aantekeningen mag maken, op deze manier hoef ik niet alleen maar in de camera te kijken.

Tijdens het intakegesprek hanteerde ik de STERK: methode. STERK staat voor:

STAR: Situatie Taak Actie/Activiteit en Resultaat. Het implementeren van een nieuw Data Warehouse met behulp van fullstack Azure samen met een DevOps-team. Met als resultaat het verkorten van het ontsluiten van bronnen, van 7 weken naar 4 dagen. Hiermee heb ik zelfs met de Product Owner op de bühne gestaan bij Microsoft tijdens de Azure Bootcamp 2019.
TOOLING: Benoem de relevante programma’s die je hebt gebruikt. Collibra, fullstack Azure, SAP Hana, Geneva, Markit EDM, Tosca, Worksoft, Api Scan, Postman, Katalon, Soap UI, Load UI, Hadoop, Docker, Squirrel, Jira, Aris en nog veel meer.
ENGELS: Internationaal bedrijf, vraag in welke taal het gesprek gevoerd kan worden.
RAZEND SNEL INFORMATIE BESCHIKBAAR STELLEN: Concreet antwoorden.
KORTE ZINNEN: Compact, duidelijk en helder antwoorden, geef het aan wanneer de verbinding erg slecht is of wegvalt.

Resultaat: 1 april, meteen de dag na het online intakegesprek, kreeg ik de telefonische mededeling dat ik ben aangenomen. 14 april laptop afhalen en een onboardingsdag, om vervolgens te beginnen om op afstand voor de nieuwe opdrachtgever te werken.

Wil je meer weten over mijn ervaringen? Laat het even weten in de comments of scan de QR code om met mij te verbinden op LinkedIn. Ik daag mijn nieuwe collega Amber uit om als volgende in deze reeks iets te delen over haar ervaringen bij het online inwerken.

 

Brian-engel-qr

Wie is deze Squerister?

Brian Engel

Brian is een Test Specialist met meer dan twintig jaar ervaring in implementatie trajecten binnen verschillende branches.
Hij wordt gedreven door zijn liefde voor data en software testen. Zowel binnen als buiten Squerist is hij daarom regelmatig op podia en als docent bij opleidingen te vinden.

Scan de QR code om direct met Brian te linken.



Naar de inhoud springen