14 mei Squerister aan het woord: Jeroen over daadkracht en geleerde lessen
Wat leven we toch in een bizarre tijd. COVID-19 oftewel het corona-virus beheerst onze dagelijkse gang van zaken op een manier die we nog niet eerder hebben meegemaakt.
Net na carnaval kwam het eerste bericht binnen dat er in de buurt van Tilburg een COVID-19 geval was geïdentificeerd. Dezelfde avond heb ik mijn managers gevraagd wat dit voor mij betekende. Immers, ik kom uit Tilburg, heb carnaval gevierd en hoestte een beetje. Hier werd met de informatie die men toen had adequaat op gereageerd. Eigenlijk komt het erop neer dat ik sinds 1 maart probeer mijn fysieke contactmomenten te beperken. Gelukkig gaat alles goed.
Maar het heeft impact. Organisaties die online werken introduceren of uitbreiden, projecten die on hold worden gezet of misschien slechts in beperkte vorm doorgang vinden. Het vraagt dat we per dag kijken wat we kunnen doen. Waar een nieuwe wijze van werken voorheen afgestemd en afgewogen diende te worden, is deze nu direct geïmplementeerd. En we accepteren dat we gaandeweg leren en aanpassen.
Wat een mooie kracht zien we bij mensen, een daadkracht die er altijd is geweest en nu de ruimte krijgt om te groeien. En ja, ik doe hier op mijn manier aan mee. Het beschikbaar hebben van Microsoft Teams biedt mij de mogelijkheid om met collega’s te werken, coaching te geven, te video-bellen etc. Deze nieuwe manier van werken zonder direct fysieke aanwezigheid lijkt nu al normaal te zijn.
De meeste collega’s werken nu vanuit huis. Iets wat eerst bijna ondenkbaar was. Ik zie een verschuiving, naar het beoordelen op resultaat en niet meer op aanwezigheid. Wat een mooie ontwikkeling.
Hoe komen we hier straks uit? Gaan we weer terug naar de oude wijze van werken of evalueren we deze nieuwe manier van werken en maken we ons dit voor de toekomst eigen? Misschien is dat laatste wel raadzaam. Laten we dit toch eens doen, deze nieuwe manier van werken embedden in de organisatie en verder verbeteren.
Als ik zo naar de huidige situatie kijk dan hebben we de periode waarin we hebben gezocht, geëxperimenteerd en binnen de mogelijke kaders het werk voortgezet, achter de rug. De volgende stap is consolideren en de bestaande processen herzien en verbeteren.
Ik ben van mening dat we de lessen die we leren van dit moment ook eens bewust moeten vastleggen. In Agile werken zal dit stellig terugkomen in de Retrospective. De verbeteringen kunnen al voor de volgende sprint vastgelegd worden. Kijk dan niet alleen naar het resultaat van het product, maar ook naar de ervaring wat het doet met het team en haar leden. Vindt er een cultuurverandering plaats? Wat kunnen we samen anders en beter doen? Hoe kan ik mijn team hierbij helpen?
Daarnaast zie ik dat projecten stilgelegd worden. Vaak is dit gedreven door de onzekerheid waarin we nu zitten en door keuzes aangaande budgetten. Hierbij vraag ik me af of het hele project stopgezet moet worden of dat er gekeken kan worden wat we wel kunnen doen met de beperkte middelen die er zijn. Misschien kunnen we geen daadwerkelijke producten afleveren, maar kunnen we wel bepaalde werkzaamheden doen om straks een vliegende start te maken. Denk bijvoorbeeld aan het gecontroleerd in de “koelkast” zetten; of de huidige status beoordelen en herijken of de prioriteiten nog steeds juist zijn? Reviewen van elkaars werk dus en in plaats van dynamisch ontwikkelen, statisch beoordelen.
Ja, we leven in een bizarre tijd. Het moment van nu is ongekend. De vraag is: wat gaan we ervan leren en wat gaan we er mee doen? Nu passen we ons al aan. Geweldig! Maar hoe ziet het ‘straks’ er uit?
Wil je meer weten over mijn ervaringen? Laat het even weten in de comments of scan de QR code om met mij te verbinden op LinkedIn. Ik daag Jop uit om als volgende in deze reeks iets te delen over zijn uitdagingen en ervaringen.
Wie is deze Squerister?
Jeroen Rosink
Jeroen is een toegewijde testprofessional met ruim 20 jaar ervaring in het testvak, in management, coördinerende, adviserende en uitvoerende rollen.
Hij wordt gedreven door zijn liefde voor het testvak, dat hij graag deelt. Namens Squerist heeft hij dan ook al meerdere publicaties op zijn naam staan en is regelmatig op zowel nationale als internationale podia te vinden.
Scan de QR code om direct met Jeroen te linken.