Squerist Blog Nieuws Squisine

Squerister aan het woord: Mariëtta de chefkok van Squerist.

“Scusa signora….” En toen een heleboel erachteraan. Andrea praatte veel en gebaarde erbij, want dat doen Italianen nou eenmaal. Samen met zijn broer Antonio is hij eigenaar van een kleine B&B in Toscane.  Ze zouden die avond veel gasten krijgen die graag wilden dineren in het piepkleine restaurantje dat naast de zes kamers lag. Ze konden wat hulp gebruiken. Vraag was of ik wel eens kookte, of ik ze een avondje kon komen helpen in de keuken.

Nou, die avond werd bijna een hele week. Antonio en Andrea leerden me veel. Ik dacht dat ik wel wist hoe ik een lasagne moest maken bijvoorbeeld maar dat leek maar zo. Met de uiterste precisie kreeg ik voorgedaan hoe je laagje voor laagje in een grote schaal legt. Niet scheef, niet ongelijk, niet nonchalant: ze zagen alles. Ik vond het spannend, deed graag mee en keek mijn ogen uit. Leuke bijkomstigheden waren dat ik wat van de taal meekreeg en dat ik mocht proeven, heerlijk!

Nu, 10 jaar later, schrijf ik mijn eigen Italiaanse kookboek, met foto’s die ik zelf heb gemaakt in en van Italië. Ooit, lang geleden, kreeg ik een kerstpakket van een vorige werkgever. Hierin zat een kookboek, zowel met recepten als met lege pagina’s. Op deze pagina’s heb ik jaren lang mijn eigen recepten opgeschreven. Ik keek wel eens een kookprogramma en vond het leuk om wat te improviseren met ingrediënten die ik toevallig in de koelkast had staan. De lege bladzijden raakten gevuld en zijn inmiddels aardig verbleekt door het zonlicht.

Ik had nooit gedacht dat ik ook echt kookworkhops zou gaan geven….Totdat we in maart dit jaar in de Covid crisis belandden. Samen met een aantal collega’s zijn we leuke dingen gaan bedenken. Dingen die je naast je werk in deze tijd met elkaar kan doen om de verbinding vast te houden in de “afstandmaatschappij” en met het werken vanuit huis. Met een gekke bek riep ik ergens dat ik ook wel eens kon gaan koken:  met mijn collega’s en voor de camera. Dit hoefde ik geen twee keer te zeggen. In de wekelijkse nieuwsbrief die daarna werd verstuurd, hintte Nils dat er binnenkort nieuws zou komen van de chefkok van Squerist. En toen kon ik niet meer terug….

Op een zaterdagmiddag ben ik begonnen. Wij hebben thuis niet zo’n grote keuken maar deze is wel praktisch. Eigenlijk kun je overal zo bij. En dat filmt ook heel makkelijk.

Mijn dochter Anne van 14 wil graag later in de grafische vormgeving verder en heeft als grote hobby fotografie. Ik heb haar gevraagd of ze het leuk vond om mij te filmen. En dat vond ze zeker.

Normaal als ik kook (zonder camera dus), dan werk ik chaotisch. Omdat het gefilmd werd, moest ik goed nadenken over wat ik wanneer klaar zou zetten, welke ingrediënten er in het gerecht zitten dat ik ga maken en hoe ik kenbaar zou maken dat Anne moest stoppen met een bepaald fragment. En natuurlijk ga je ook niet een half uur lang een oven filmen waarin iets gaar staat te worden. Gelukkig heb ik veel afgekeken van alle Jamie-, Gordon- en 24 Kitchen filmpjes. En verzon ik ook een trucje om dat fragmentje te stoppen (zachtjes knippen met je vingers buiten de camera). Verder moet je nadenken over wat je aandoet. Gelukkig heb ik een heel mooi Squerist kookschort waar ik supertrots op ben!

Het eerste filmpje werd er een waarin ik een Spaghetti Vongole maak, een van mijn lievelingsgerechten. Het ging wel eens mis met de opname. Zo “verdronk” de vork in het water waar de spaghetti in aan het koken was, of ik vergat wat te vertellen. Of ik sprak iets heel erg verkeerd uit. Ook kwam mijn man een keertje langs om een biertje uit de koelkast te halen en dat hoefde nou net niet op de camera.

Samen met de andere dames uit het  creativiteitsteam hebben we de films ge-edit en muziek en begeleidende tekst toegevoegd. En we vonden natuurlijk dat de kookworkshop een passende naam verdiende. “Kookworkshop” past niet zo bij Squerist en daarom hebben we het ”Squisine” genoemd. Er zijn al acht filmpjes gemaakt. Stufato, Pollo, Tiramisu, en er komen er meer. Ook collega’s zijn uitgedaagd om filmpjes aan te leveren van hun favoriete recepten. Zo delen we elke week een filmpje met alle Squeristers. Natuurlijk laten we ook de bloopers zien want daarvan hebben we er ook genoeg!

Nieuwsgierig geworden? Kijk op het YouTube kanaal van Squerist, klik hier. Verzoekjes en suggesties zijn altijd welkom.

Eet smakelijk alvast!

 

mariette-qr

Wie is deze Squerister?

Mariëtta Lohmer

Mariëtta is business unit manager Testen West. Binnen Squerist brengt zij onze specialisten en opdrachtgevers verder.
Zij houdt van de veelzijdigheid van haar functie als unit manager waarin haar expertise ligt op het gebied van coaching, HR, werving en selectie, cultuur, en verbinding met medewerker en opdrachtgever.
Mariëtta heeft naast haar liefde voor haar werk een andere grote passie: Italië en het koken van Italiaanse gerechten in het bijzonder.
Zij reist graag naar verschillende delen van het land en neemt daar graag letterlijk een kijkje in de keuken.

Scan de QR code om direct met Mariëtta te linken.Naar de inhoud springen