Enza Zaden

Enza Zaden ontwikkelt nieuwe groenterassen die over de hele wereld geteeld, verkocht en gegeten worden. Grote kans dus dat er regelmatig tomaat, komkommer, paprika, sla of andere groenten van ons op je bord liggen. De zaden hiervan worden wereldwijd geproduceerd en verkocht. Wilfred Burleson is Manager Application Services bij Enza Zaden, Ruud Groen is Projectleider bij Enza Zaden.

Uitdaging

 

Het ERP systeem van Enza Zaden was aan een upgrade toe omdat de gebruikte technologie niet meer voldeed. De leverancier van het softwaresysteem deed dit project door de programmatuur automatisch te converteren naar een moderne ontwikkeltaal (Microsoft .Net). Daarbij waren zij zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de testen.

Voor Enza Zaden was deze upgrade van hun ERP systeem een project met een hoog risico. Deels omdat het softwarehuis relatief klein is en deels omdat het systeem specifiek op de branche en Enza Zaden toegespitst maatwerk bevatte. Enza Zaden wilde daarom zo veel mogelijk met gebruikers testen, om aandacht te geven aan de branchespecifieke functionaliteiten en om de acceptatie van het nieuwe systeem te verhogen. Deze zogenoemde key-users kwamen vooral vanuit de afdelingen. De mate van scholing op testgebied van deze gebruikers was echter gering en bovendien hadden zij weinig tijd beschikbaar.

 

Verder brengen

 

De diverse uitdagingen zorgden ervoor dat Enza Zaden op drie vlakken behoefte had aan ondersteuning. Door de allround dienstverlening heeft Squerist dit op alle vlakken kunnen bieden. Na een volwassenheidsmeting is gestart met het organiseren van het testen door gebruikers. Daarbij heeft Squerist de gebruikers getraind in een professionele testaanpak door middel van coaching-on-the-job. Zo is er samen met key-users voor gezorgd dat er kwalitatief goede testscenario’s en -scripts werden opgeleverd.

Vervolgens heeft Squerist testcapaciteit geleverd, waar de gebruikers zelf onvoldoende tijd hadden voor het voorbereiden en uitvoeren van de test.

Tot slot, was bij beide taken het aanbrengen van structuur van groot belang. Dit maakte voor iedereen inzichtelijk wat er goed ging en wat verbeterd kon worden bij het testen. Dit leidde tot goed onderbouwde informatie op basis waarvan het management beslissingen kon nemen over de livegang.

Wilfred Burleson: ‘Door het op professionele wijze inzichtelijk maken van de kwaliteit van het systeem kregen zowel de gebruikers als het management vertrouwen in de kwaliteit van de uitgevoerde conversie.’ Vooraf was er enige scepsis over het beoogde resultaat. Uiteindelijk werd dit een van de grootste versie releases van het ERP systeem ooit binnen Enza Zaden, die met de minste meldingen na livegang in productie is gegaan. Inmiddels draait het systeem bij 1300 medewerkers op 28 locaties wereldwijd. Ruud Groen: ‘Het succes kwam niet alleen door de testexpertise van Squerist, het kwam ook doordat de Squerist specialisten zowel met management en medewerkers van Enza Zaden als de leverancier goed hebben samengewerkt.’

Maak kennis met Squerist

Verder brengen, dat is wat wij doen. In samenwerking met onze klanten en aangepast aan elke unieke vraag. Denk je dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen of wil je gewoon bij ons een keer een kop goede koffie komen drinken? Voel je vrij om contact met ons op te nemen en dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Squerist Expertise Koffie Opleidingen

"*" geeft vereiste velden aan

Naar de inhoud springen