Heuvelman Staal

Heuvelman Staalhandel B.V. is een onafhankelijke staalgroothandel die een breed assortiment constructiestaal direct uit voorraad levert. Heuvelman Staalhandel is zowel actief op de binnenlandse als de buitenlandse staalmarkt. Marc Raymakers is de financieel directeur van Heuvelman.

Uitdaging

 

Het primaire core systeem van Heuvelman was verouderd. Het werd niet meer doorontwikkeld en moest dus vervangen worden. Gekozen was voor Thinkwise, een low-code platform voor core systemen. Voor de Heuvelman organisatie was dit een bijzonder groot project wat veel onbekende aspecten in zich had, mede omdat Heuvelman een kleine IT-afdeling heeft. Daarbij waren zij zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren van de testen. Voor Heuvelman was deze vervanging van het core systeem een project met een hoog risico, omdat het de hele productielijn raakt. Heuvelman wilde daarom zo veel mogelijk met gebruiker testen, om zo aandacht te kunnen geven aan de branche specifieke functionaliteiten en om de acceptatie van het nieuwe systeem te verhogen. Deze zogenoemde key-users kwamen vooral vanuit de afdelingen. De mate van scholing op testgebied van deze gebruikers was echter gering en bovendien hadden zij weinig tijd beschikbaar.

 

Verder brengen

 

De Squerist consultants hebben gestructureerd exploratory testen geïntroduceerd. Het testtraject startte met productanalyses die per afdeling werden uitgevoerd. Dit vormde de input voor de testcharters die de gebruikers hebben opgesteld. De Squerist consultant begeleidde de key-users intensief bij dit traject om ervoor te zorgen dat de test professioneel en gestructureerd verliep. Uitgangspunt was dat alle processen in hun geheel door getest werden. Voor het primaire proces is volledige tracering van het product, zoals een stalen balk, essentieel zodat de afnemers precies weten wat ze kopen. Het testontwerp en de testdocumentatie waren zodanig ingericht dat deze tracering perfect in de software verwerkt was. Daarmee werd de unieke marktpositie van Heuvelman geborgd in het testproces.

Gedurende het traject bleek het tijdsbeslag voor de key-users, die ook hun normale werk moesten doen, te hoog. Daarom werden zij later ondersteund door testers van Squerist. Hierdoor zorgden we ervoor dat de test professioneel verliepen en het tijdslag voor de key-users beperkt bleef. Er is gekozen voor een training-on-the-job opzet. Inmiddels kunnen de key-users het testen van nieuwe versies van het systeem zelfstandig voorbereiden en uitvoeren. Marc Raymakers: ‘Het uitgangspunt was dat de key-users zelf de testen moeten kunnen voorbereiden en uitvoeren. Door de beperkte IT-kennis en het gebrek aan tijd was extra ondersteuning door professionele testers essentieel voor het projectsucces.’

Het systeem is plateau voor plateau opgeleverd en getest. Omdat het om een core systeem ging, is het big bang geïmplementeerd. De livegang is vrijwel vlekkeloos verlopen. Het nieuwe systeem heeft het oude inmiddels geheel vervangen. Marc Raymakers: ‘De bijdrage van Squerist ging verder dan alleen het testen van het systeem. Ze keken ook naar de kwaliteit van de requirements, droegen bij aan de projectbeheersing en hielpen de key-users zich ook op IT gebied verder te ontwikkelen.’

Maak kennis met Squerist

Verder brengen, dat is wat wij doen. In samenwerking met onze klanten en aangepast aan elke unieke vraag. Denk je dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen of wil je gewoon bij ons een keer een kop goede koffie komen drinken? Voel je vrij om contact met ons op te nemen en dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Squerist Expertise Koffie Opleidingen

"*" geeft vereiste velden aan

Naar de inhoud springen