NIBC

NIBC Bank N.V. is een Nederlandse bank die zich richt op zakelijke en particuliere klanten. De bank heeft kantoren in Den Haag, Frankfurt, Londen en Brussel. Squerist heeft meerdere opdrachten gedaan bij NIBC, waaronder testmanagement en testuitvoerende opdrachten. Dit artikel gaat over een opdracht in het kader van testprocesverbetering. Caroline Arkesteijn is vicepresident bij NIBC.

Uitdaging

 

NIBC stond na het introduceren van een nieuwe delivery aanpak voor de uitdaging quality assurance en testen in het proces te verankeren. Het nieuwe delivery proces is gebaseerd op Agile development. De vraag was hoe het testproces het beste in Agile bij NIBC kon worden ingericht. In het verleden was de kwaliteit van het testen erg afhankelijk van de testmanager, die meestal ingehuurd werd. De uitdaging was dus om de kwaliteit van testen meer door de organisatie te laten bepalen.

 

Verder brengen

 

Bij de start van de opdracht heeft Squerist bij alle teams testvolwassenheidsmetingen uitgevoerd op basis van TROM. Daar kwam per team een weergave van de testvolwassenheid en een lijst van op te pakken verbeterpunten uit. Het voordeel van beginnen met testvolwassenheidsmetingen was dat iedereen in de organisatie zich bewust werd van het belang van testen, het belang van standaardisatie en iedereen daarnaast op de hoogte werd gebracht van de aanpak van testen bij NIBC. Op basis van de behoeften van de teams en de organisatie heeft Squerist allerlei templates, tools en ander ondersteunend materiaal ontwikkeld. Dit materiaal wordt nog steeds gebruikt bij NIBC. Caroline Arkesteijn: ‘Vooral de test decision tree is erg nuttig. Die gebruiken we nog steeds om snel een goed te krijgen van de behoefte aan testen in een project of een team.’

Nadat de testvolwassenheidsmetingen waren uitgevoerd, de verbeterpunten per team bepaald waren en de testaanpak afgestemd was op de delivery aanpak van NIBC zijn alle betrokken door middel van een workshop geïnformeerd over de testaanpak. Mede hierdoor werd de testaanpak echt verankerd in de organisatie. Belangrijk resultaat is dat het testen bij de verschillende teams en projecten op dezelfde werkwijze is gebaseerd, wat de samenwerking makkelijker maakt.

Dit was ook het juiste moment om de rol van manager testen intern te beleggen. Inmiddels besefte iedereen dat er meer nodig was dan het bemensen van projecten om professioneel te testen. Er is nu veel meer grip op het testen en het is echt ’embedded’ in de organisatie. Komend jaar vinden er weer testvolwassenheidsmetingen plaats die NIBC zelf gaat uitvoeren.

Caroline Arkesteijn over de samenwerking met Squerist: ‘Medewerkers en management van Squerist denken niet in een standaard format waar alles maar in moet passen. Ze luisteren echt en gaan op zoek naar de beste oplossing voor het probleem of de doelstelling die we hebben. Heel klantgericht dus.’

Maak kennis met Squerist

Verder brengen, dat is wat wij doen. In samenwerking met onze klanten en aangepast aan elke unieke vraag. Denk je dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen of wil je gewoon bij ons een keer een kop goede koffie komen drinken? Voel je vrij om contact met ons op te nemen en dan kijken we samen wat we voor elkaar kunnen betekenen!

Squerist Expertise Koffie Opleidingen

"*" geeft vereiste velden aan

Naar de inhoud springen