Squerist Blog Nieuws Conferentie Consultant

Waarom presenteren op een conferentie mij een (betere) consultant maakt

De maanden september en oktober waren voor Squerist goede maanden als het gaat om zichtbaar zijn op conferenties. Niet alleen stond Squerist als sponsor op Testnet-najaarsevenement, maar zo stonden de auteurs van deze blog op het podium: Jan Jaap bij QA Test in Bilbao en Eurostar in Den Haag en Jeroen Rosink bij SeeTest in Belgrado en TestCon in Vilnius. Naast de voordelen voor Squerist (naamsbekendheid, trots en goede verhalen die we met opdrachtgevers kunnen delen) heeft spreken op internationale conferenties ook voordelen voor de sprekers. Toen Jeroen en Jan Jaap elkaar op kantoor tegenkwamen hadden ze het daarover. Hierbij hoe dat gesprek ongeveer ging.

Jeroen: Wat zie jij als voordelen voor jou van het spreken op conferenties? 

Jan Jaap: Ik merk dat het spreken op conferenties me een stap verder heeft geholpen in mijn carrière; ik kan nu beter onder woorden brengen wat ik vind, vooral bij management. En ik heb er meer zelfvertrouwen door gekregen. Merk je dat ook Jeroen? 

Jeroen: Nu je dit zo vraagt Jan Jaap, ik merk dat ook, met name door deel te nemen aan internationale conferenties omdat je je daar snel moet aanpassen aan onbekend publiek. Je moet door de andere taal ook meer bij de kern blijven. En je kunt naar de presentaties van anderen, daar leer ik ook veel van op het gebied van testen. Maar kan je naar jouw mening dan niet gewoon de conferenties bezoeken om beter en wijzer te worden? 

Jan Jaap: Tuurlijk, door één of twee dagen een conferentie te bezoeken kun je veel informatie en kennis opdoen. Maar door ergens over te presenteren krijg je op dat onderwerp veel diepgaandere kennis. Je kent die leerpiramides toch wel? 

Jeroen: ja, die van Bales ken ik. En die van Goesting en Glasser ken ik. Volgens die piramides onthoud je 10% van wat je hoort tijdens een college maar onthoud je 90% als je zelf het college geeft. 

Jan Jaap: Dat is precies wat ik bedoel! Jij hebt nu dus heel veel kennis van blockchain vergaard en wat het voor testen kan betekenen door dit samen te vatten in een presentatie. 

Jeroen: En jij zo van de verschillende niveaus van mobile testen! 

Jan Jaap: Klopt ja, laatst zat ik bij een opdrachtgever in Limburg en zij hadden een probleem met mobile testen. Toen heb ik vertelt wat ik in mijn presentatie ‘De vier niveaus van mobile testen’ ging presenteren, daar is toen een leuke opdracht voor een collega uit voortgekomen. Jeroen: Cool man! Welke collega, en waar? 

Jan Jaap: Ger Schmeits bij CBS. 

Jeroen: Dus naast verdieping in bepaalde materie levert het ook gespreksstof met klanten op en potentiele kansen, klinkt goed. Maar wat je leert is breder. Je leert hoe je een verhaal op moet bouwen, hoe je een argument moet overbrengen. Daar heb ik bij mijn opdracht bij Allianz ook voordeel van zowel in communiceren als in kennisoverdracht aan groepen. 

Jan Jaap: Ja, en je leert ook gewoon presenteren. Voor een groep staan. 

Jeroen: Eigenlijk zijn dit allemaal skills die een consultant zou moeten beheersen. Zaken onder woorden brengen richting management, inhoudelijke kennis, oplossingen goed uit kunnen leggen, presenteren. 

Jan Jaap: Inderdaad Jeroen, goeie samenvatting. Eigenlijk zou iedere consultant af en toe op een conferentie moeten presenteren. Dat is gewoon goed voor zijn ontwikkeling. 

Jeroen: Gelukkig werken we bij een werkgever die dit stimuleert en je daar waar nodig ondersteund. 

Verantwoording: Op deze manier heeft er geen gesprek plaats gevonden tussen Jeroen en Jan Jaap, het is meer een samenraapsel van dingen die ze op verschillende momenten met elkaar uitgewisseld hebben. Zo hebben we de laatste mening (dat we blij zijn dat Squerist dit stimuleert) tegen elkaar gezegd tijdens een etentje met de organisatoren van SEETEST in Belgrado na de betreffende conferentie. 

 

JJCannegieter

Wie is deze Squerister?

Jan Jaap Cannegieter

Jan Jaap heeft in zijn carrière uiteenlopende opdrachten uitgevoerd en organisaties geholpen op het gebied van requirements, quality assurance, testen, procesverbetering en regievoering. Bij zijn werk stimuleert en faciliteert hij medewerkers en opdrachtgevers om ons vakgebied zo goed mogelijk toe te passen.
De grootste drijfveer van Jan Jaap is mensen en organisaties helpen succesvoller te worden. Dit uit zich onder andere in het met veel energie en plezier verzorgen van cursussen en workshops alsmede het coachen van mensen op zowel harde als zachte vaardigheden.
Naast zijn werk bij onze opdrachtgevers is Jan Jaap ook regelmatig namens Squerist te vinden als spreker op internationale conferenties en heeft hij diverse boeken en artikelen gepubliceerd.

Scan de QR code om direct met Jan Jaap te linken.

 

Jeroen-rosink-qr

Wie is deze Squerister?

Jeroen Rosink

Jeroen is een toegewijde testprofessional met ruim 20 jaar ervaring in het testvak, in management, coördinerende, adviserende en uitvoerende rollen.
Hij wordt gedreven door zijn liefde voor het testvak, dat hij graag deelt. Namens Squerist heeft hij dan ook al meerdere publicaties op zijn naam staan en is regelmatig op zowel nationale als internationale podia te vinden.

Scan de QR code om direct met Jeroen te linken.Naar de inhoud springen