Squerist Blog Nieuws Testen Toekomst

Zonder tester, geen toekomst

En wat doe jij voor werk? 

Dat is zo’n vraag die je wel eens krijgt in het café op vrijdagavond, bij het voetbal op zaterdag langs de lijn, of gewoon van je tante tijdens een verjaardagsfeest. 

In het beantwoorden van deze vraag heb ik in de loop der jaren geleerd wat voor antwoorden ik vooral niet moet geven. Uitleggen wat je als IT’er, in mijn geval software tester, doet zorgde nu niet bepaald voor begrip en leidde hooguit tot een paar leuke anekdotes van mede IT’ers (gaan mensen van jullie bedrijf ook naar Indonesië als ze Java moeten leren?). 

Maar hoe leg je als software tester nu begrijpelijk uit wat je wel doet? 

Wat ik heb geleerd is dat het goed werkt wanneer je dit uitlegt op basis van herkenbare IT-ergernissen. Iedereen maakt immers gebruik van IT-toepassingen en iedereen heeft ervaringen met de fouten die daarmee gepaard kunnen gaan. 

Mijn tante kan persoonlijk last hebben gehad van de storingen die we kennen uit de media, zoals afgelopen december toen door een computerstoring bij PostNL 40.000 Nederlanders hun Sinterklaascadeau te laat kregen. Vaak komen de mensen waar je mee praat dan zelf met nog meer voorbeelden uit hun dagelijkse praktijk. Van niet kunnen bankieren tot glitches in hun online games (mijn zoon vroeg het ook een keer). 

Mijn pogingen om het voor iedereen begrijpelijk uit te kunnen leggen hebben mij meer gebracht dan het begrip van mijn tante alleen. Door het uit te leggen via herkenbare gebeurtenissen in het dagelijks leven, kwam ik tot meer inzicht in het maatschappelijke nut van software testen in het algemeen. 

En hoe meer ik daarover nadacht besefte ik mij dat dit nut wel erg groot is. 

Onze samenleving verandert continue en deze verandering gaat daarnaast ook steeds sneller. IT heeft daar een onmiskenbare rol in, ik durf zelfs te zeggen de hoofdrol. Het afgelopen jaar zag ik een mooi overzicht voorbijkomen: 

  • Uber, het grootste taxibedrijf in de wereld, heeft geen auto’s; 
  • Alibaba, in waarde de grootste retailer van de wereld, heeft geen inventaris; 
  • Airbnb, het grootste bedrijf ter wereld op accommodatie gebied, heeft geen onroerend goed. 

Er zijn op dit moment in hoog tempo grote economische en de daaraan gekoppelde maatschappelijke veranderingen aan de gang. Al deze veranderingen hebben één ding gemeen. Ze waren niet mogelijk geweest zonder nieuwe IT-toepassingen. 

Verder kijkend naar de toekomst zie ik een aantal innovaties aankomen die aan de ene kant allemaal als doel hebben ons leven beter, effectiever en leuker te maken of aan de andere kant de dingen die we altijd doen goedkoper en veiliger te maken. Een aantal willekeurige voorbeelden: 

Chatbots: Programma’s die via bijv. whatsapp of een pop-up op een website menselijke interactie nabootsen. Zelf noem ik het professioneel Sims spelen. Het aantal toepassingen en de complexiteit hiervan zal naar verwachting de komende tijd een vlucht gaan nemen (1). 

Blockchain: Dit doet mij het meest denken aan de gave van de kobolden bij Harry Potter die alle namaak dingen kunnen onderscheiden. Hierdoor heb je b.v. geen banken meer nodig om te verifiëren of een boeking echt is. Ik sta open natuurlijk voor een betere begrijpelijke uitleg. Maar als ik begin over algoritmes begrijpt mijn eerder genoemde tante mij weer niet. (2) 

Physical-Digital Integrations: Jouw koelkast die zelf bier bestelt en laat bezorgen als je voorraad bier onder een kritische grens komt. 

Deze en andere ontwikkelingen zullen ons leven verbeteren, tenminste… als ze goed werken. 

And that’s where we step in. 

Wij zijn de mensen die primair verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit, wij zorgen ervoor dat de onmisbare IT goed werkt. De namen van rollen die wij binnen ons vakgebied onderkennen vind ik persoonlijk niet zo interessant, al klinkt DevOps Quality Engineer wellicht beter dan software tester. Waar het om gaat is dat wij de mensen zijn die zorgen dat de software de juiste dingen doet en dat ook nog op de juiste manier. Dat jouw koelkast niet per ongeluk gezonde sapjes gaat bestellen als het bier op is (hell no!), dat wanneer je een chatbot vraagt naar een vertaling Frans – Duits je niet op de nuchtere maag geconfronteerd wordt met een Nederlandse zanger. Maar ook dat mijn tante veilig geld over kan maken van de USA naar Nederland zonder dat ze doneert aan de Rolex van een Russische hacker. 

De software tester zorgt er namelijk voor dat de huidige digitale hyperverbonden economie kan bestaan en zich kan blijven ontwikkelen. Hiervoor gebruikt zij of hij steeds modernere hulpmiddelen zoals de laatste testtools en virtuele omgevingen die de huidige complexe IT-ketens kunnen simuleren. De software tester werkt daarbij nauw samen met de bedenkers, ontwerpers en bouwers van vernieuwende software toepassingen met als belangrijkste focus: kwaliteit. Zonder deze kwaliteit, werkt de innovatie niet. Zonder haar of zijn werk geen nieuwe Alibaba. 

Zonder tester, geen toekomst. 

(1) Forbes: UpcomingTechnology: 10 Trends To Watch In The NextFiveYears 

(2) Gartner’s Top 10 Strategic Technology Trends for 2017

 

ACanlon

Wie is deze Squerister?

Adrian Canlon

Als unitmanager van Unit Testen Zuid en Unit Business Transformation werkt Adrian samen met de professionals aan de ontwikkeling van deze unit en de bijdrage aan de ontwikkeling van ons vakgebied. Adrian is in staat om binnen zijn unit de mens echt op 1 te zetten en hiermee iedereen in staat te stellen het beste uit zichzelf te halen.
Naast unitmanager is Adrian ook gecertificeerd CAT-docent en is hij geaccrediteerd om CAT-docenten op te leiden. Binnen Squerist was hij dan ook de initatiefnemer voor Agile testen en verzorgt hij meerdere Agile gerelateerde trainingen.

Scan de QR code om direct met Adrian te linken.Naar de inhoud springen